Σεμινάριο Σίνε-Σάματα, Διαλογισμός της γαλήνευσης του Νου με την Λάμα Μαριάντζελα (25/11/18)

ΚΥΡΙΑΚΗ 25/11 ώρα 12.00                         

  • ΣΙΝΕ-ΣΑΜΑΤΑ, Διαλογισμός της γαλήνευσης του Νου, με την Λάμα Μαριάντζελα (Α΄ Μέρος)

meditationΣ’ αυτό το σεμινάριο θα έχουμε την ευκαιρία να εντρυφήσουμε στον αυθεντικό, παραδοσιακό διαλογισμό, σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν από τον ιστορικό Βούδα Σακυαμούνι, καθώς και από μεταγενέστερους φωτισμένους δασκάλους.

Στο πρώτο μέρος αυτού του σεμιναρίου θα επικεντρωθούμε στην καλύτερη κατανόηση του νοήματος καθώς και στην πρακτική εφαρμογή του διαλογισμού. Θα έχουμε την ευκαιρία, να μάθουμε χρήσιμες οδηγίες στο πώς κάνουμε διαλογισμό, τα διάφορα εξελικτικά στάδια και τον τελικό-απώτερο στόχο αυτού, καθώς και τα οφέλη-εμπειρίες που προκύπτουν όταν εξασκούμαστε με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Επιπρόσθετα σύντομες περίοδοι καθιστικού διαλογισμού καθοδηγούμενοι από τη Λάμα θα λάβουν χώρα, έτσι ώστε να έχουμε την ευκαιρία να ασκηθούμε στον καθιστικό διαλογισμό Σάματα (Θιβ. Σίνε, Ελ. Γαλήνια Παραμονή) και στον υπερβατικό διαλογισμό Βιπάσανα, (Θιβ. Λάκτον, Ελ. Βαθιά Ενόραση ή Ανώτατη Θέαση).

Γενικά, ο διαλογισμός είναι μια πανάρχαια τεχνική ενδοσκόπησης που αμέτρητοι άνθρωποι χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν ως μέσο αυτοβελτίωσης και πνευματικής εξέλιξης. Πολλοί σοφοί δίδαξαν πλείστες τεχνικές διαλογισμού μέσω των οποίων αρκετοί άνθρωποι ωφελήθηκαν. Ένας απ’ αυτούς ήταν και ο ιστορικός Βούδας Σακυαμούνι, γνωστός και ως Σιντάρτα Γκοτάμα ο οποίος πριν από περίπου 2.500 χρόνια, μέσα από τη βαθιά σοφία την οποία βίωσε, τελειοποίησε την πρακτική του διαλογισμού, διδάσκοντας τεχνικές και τρόπους που οδηγούν βαθμιαία στο ύψιστο επίπεδο πνευματικής επίτευξης.

Τα οφέλη του διαλογισμού -που διδάχτηκαν επίσης αναλυτικά από τον ιστορικό Βούδα– είναι πάρα πολλά και σ’ αυτό συνηγορούν πλέον αρκετές επιστημονικές έρευνες, επιβεβαιώνοντας τις πολλαπλές θετικές επιδράσεις που έχει στον άνθρωπο. Τα οφέλη αυτά δεν αποτελούν προνόμιο «κάποιων εκλεκτών». Αφορούν όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου, πεποιθήσεων, κοινωνικής και φυσικής κατάστασης. Έστω λίγη -και ει δυνατόν- τακτική εξάσκηση στην πρακτική του διαλογισμού, θα επηρεάσει και θα αγκαλιάσει την καθημερινότητα  μας και ολόκληρη τη ζωή μας, δίνοντάς τους όλο και βαθύτερο νόημα.

Μερικά από τα οφέλη του διαλογισμού είναι:

  • Ανάπτυξη εγρήγορσης κάθε στιγμή,
  • Γαλήνη στο νου ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες,
  • Σταθερός νους που δεν διασπάτε εύκολα,
  • Άνοιγμα καρδιάς και κατανόηση των καταστάσεων μέσα και έξω μας,
  • Εσωτερική χαρά και αισιοδοξία,
  • Αυθόρμητη εσωτερική σοφία και διαύγεια να λαμβάνουμε σωστές αποφάσεις.

33.jpgΟ διαλογισμός έχει πολλά επίπεδα εμβάθυνσης και ενδοσκόπησης και μέσω αυτού μπορούμε να φθάσουμε -εάν το επιθυμούμε πραγματικά- ακόμα και στην κατανόηση της ύψιστης αλήθειας όλης της ύπαρξης. Θα πρέπει όμως πρώτα να ξεκινήσουμε από τα βασικά, να μάθουμε να γαληνεύουμε και να σταθεροποιήσουμε τον συνεχώς ανήσυχο και πολυάσχολο νου μας. Αυτό θα μας οδηγήσει στην καλύτερη κατανόηση του εαυτού μας και κατ’ επέκταση στην καλύτερη αντιμετώπιση των εξωτερικών συνθηκών που βιώνουμε καθημερινά, διότι θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίον αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα.

Προτεινόμενη συνεισφορά: 10€

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Βουδιστικό κέντρο Αθήνας,
Καρμα Ντρουμπ Γκιου ΤσεΚορ Λινγκ – BodhiPath
Πληροφορίες:
info@athensbuddistcenter.org & karma.drubgyu.chokhor.ling@gmail.com
www.athensbuddhistcenter.org
 
 
 
Tagged with: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,046 other subscribers
%d bloggers like this: