Εορτασμός Θιβετανικής Πρωτοχρονιάς 2018

Bell-DorjeΤην Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018 εορτάζεται το Λόσαρ (Losar), η θιβετανική πρωτοχρονιά και πιο συγκεκριμένα το Έτος του Γήινου Σκύλου 2145.

Από τις 11 έως και 16 Φεβρουαρίου με αφορμή τον εορτασμό του νέου έτους, θα γίνονται καθημερινά ειδικές τελετές Τσοκ όπως παραδοσιακά γίνεται σε όλα τα μοναστήρια και κέντρα ανά τον κόσμο, από Λάμα και έμπειρους ασκητές.

Με το Λόσαρ σηματοδοτείται η έναρξη μιας νέας περιόδου, έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να δημιουργήσουμε θετικές συνθήκες και καλούς οιωνούς για το επερχόμενο νέο έτος, ενώ ταυτόχρονα εξαγνίζουμε αρνητικές πράξεις του προηγούμενου. Αυτά επιτυγχάνονται μέσω της πρακτικής του Τσοκ, όπου επικαλούμαστε την πνευματική βοήθεια και ευλογία όλων των φωτισμένων, κάνουμε ευχές για πνευματική πρόοδο, ευημερία και υγεία όλων των αισθανόμενων όντων και συσσωρεύουμε αρετή με τις νοητικές και υλικές προσφορές που κάνουμε.

Κατά την διάρκεια όλων αυτών των ημερών, άπαντες αρχάριοι ή πιο έμπειροι, είναι ευπρόσδεκτοι να παρευρεθούν και να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις εορτασμού του Λόσαρ. Όποιος επιθυμεί μπορεί και καλό είναι να φέρει για τις τελετές, βρώσιμες ή/και πόσιμες προσφορές, κατά προτίμηση υγιεινές, όπως και προσφορές λουλουδιών.

Το πρόγραμμα στο Κέντρο μας θα είναι το ακόλουθο:

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου:

Ώρα 18.00 Διαλογισμός Κάρμαπα (με καθοδήγηση) & Τελετή προσφορών  Γκανατσάκρα (Τσοκ) Μαχακάλα

Δευτέρα έως και Πέμπτη 12-15 Φεβρουαρίου (καθημερινά):

Ώρα 19.15 Τελετή προσφορών Γκανατσάκρα (Τσοκ) Μαχακάλα

** Την Πέμτπη 15/2 θα γίνει επιπρόσθετως η τελετή καπνού Σανγκ, η οποία αποτρέπει εμπόδια, αρρώστιες, καρμικά χρέη και αφιερώνεται σε όσους είναι ετοιμοθάνατοι ή έχουν αποδημήσει.

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου:

Ώρα 18.00 Τελετή Κάρμαπα & Εορτασμός Λόσαρ

Την ημέρα της πρωτοχρονιάς θα κάνουμε την τελετή Κάρμαπα, θα ακολουθήσουν προσευχές για την μακροζωία των δασκάλων μας και προσευχές για ειρήνη, καλοτυχία και αφθονία σε όλα τα επίπεδα για όλα τα όντα. Παραδοσιακά στο τέλος προσφέρουμε όλοι από μια Κάτα (λευκό μεταξωτό ύφασμα) μπροστά στον Βούδα στο ιερό και στους παρόντες Λάμα.

Στην συνέχεια θα γιορτάσουμε μαζί τρώγοντας και πίνοντας τα φαγητά που θα έχουμε φέρει όλοι και θα γιορτάσουμε μαζί το νέο θιβετανικό έτος.

prflags-anim

 Όλες οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο κέντρο μας, επί της οδού Θουκυδίδου 55 στην Αργυρούπολη (μόλις 500μ. από τον ομώνυμο σταθμό μετρό Αργυρούπολη).

Για τις ημέρες του εορταμού του Λόσαρ, δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση συνεισφοράς. Παραδοσιακά είθισται να δίνονται χρηματικές προσφορές για την υποστήριξη των σκοπών και της λειτουργίας του κέντρου καθώς και των Λάμα που εκτελούν τις τελετές. Οποιαδήποτε προσφορά είναι ευπρόσδεκτη και καθόλα χρήσιμη.

Περισσότερες πληροφορίες στο info@athensbuddhistcenter.org & karma.drubgyu.chokhor.ling@gmail.com ή στην σελίδα μας στο facebook

Θα χαρούμε να σας δουμε και να μοιραστούμε το έξοχο Ντάρμα !

Tagged with: , , , ,
Posted in ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,046 other subscribers
%d bloggers like this: