ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΤΟΥΤΣΕΝ

Σάγκα Ντάουα Ντούτσεν, η γέννηση και η φώτιση του Βούδα

Η πανσέληνος των Διδύμων σηματοδοτεί τρία πολύ σημαντικά γεγονότα της ζωής του ιστορικού Βούδα και αποτελεί μια ιδιαίτερα ευοίωνη ημέρα για όλες τις βουδιστικές παραδόσεις. Στη θιβετανική παράδοση είναι γνωστή με το όνομα Σάγκα Ντάουα Ντούτσεν (Saga Dawa Duchen) ενώ στην παράδοση της Τεραβάντα είναι γνωστή ως Βέσακ (Wesak) Σ’ άλλες χώρες συναντάται και με τις ονομασίες Πουρνίμα (Purnima) ή Τζαγιάντι (Jayanti), ενώ στη Δύση πολλές φορές αναφερόμαστε σ’ αυτήν την ημερομηνία ως «Η ημέρα του Βούδα».

Είναι η πιο ιερή βουδιστική εορτή, καθώς την εν λόγω ημέρα εορτάζεται η γέννηση και η φώτιση του Βούδα ενώ για τις περισσότερες βουδιστικές παραδόσεις εορτάζεται και το «πέρασμά» του στην Παρανιρβάνα (η αναχώρησή του από τη ζωή).

Εορτάζεται με πολύ χρώμα και ευθυμία σ’ όλες τις βουδιστικές χώρες όπως το Θιβέτ, η Κίνα, το Νεπάλ, η Ταϋλάνδη, η Σιγκαπούρη οι Φιλιππίνες, το Λάος, η Ταϊβάν, η Σρι Λάνκα, κ.α. Η ακριβής ημερομηνία του ποικίλει ανάλογα με τα διάφορα σεληνιακά ημερολόγια που χρησιμοποιούνται στις διαφορετικές παραδόσεις, συνήθως όμως αφορά στο 5ο ή 6ο σεληνιακό μήνα. Η ημερομηνία ποικίλλει από έτος σε έτος στο γρηγοριανό δυτικό ημερολόγιο, αλλά συνήθως πέφτει τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Στα δίσεκτα έτη το Βέσακ εορτάζεται τον Ιούνιο.

Τα σπίτια καθαρίζονται και διακοσμούνται, οι πιστοί επισκέπτονται τα κέντρα και τα μοναστήρια της περιοχής τους για να ακούσουν διδασκαλίες, να ψάλουν ύμνους και προσευχές γαλήνης και αγάπης και να δώσουν τις προσφορές τους στους δασκάλους (Λάμα) και τους μοναχούς. Επίσης στους βωμούς ανάβονται πολλά κεριά, τοποθετούνται λουλούδια κ.α. ενώ κάποιοι ζωγραφίζουν σκηνές από τη ζωή του Βούδα, όπως επίσης δίδονται φαγητά και δώρα σε φτωχούς και ανήμπορους.

Κάθε ανώφελη και μη ενάρετη δραστηριότητα αποφεύγεται, τουναντίον κάθε ενάρετη και ωφέλιμη δραστηριότητα επιδιώκεται με θέρμη, μιας και θεωρείται ότι τη συγκεκριμένη ημέρα ο,τιδήποτε θετικό πράττει κανείς (με σώμα, λόγο και νου) φέρει μεγάλο αποτέλεσμα και αρετή.   

Enlightenment of Buddha

Η Φώτιση του Βούδα Σακυαμούνι / Buddha Shakyamuni’s Enlightenment

Ως μέρος της εορτής Σάγκα Ντάουα συνηθίζεται κανείς να εκτελεί το διαλογισμό του μεγάλου ελέους Τσενρέζικ, του Μποντισάτβα της Μεγάλης Συμπόνιας καθώς και στην απαγγελία του μάντρα της μεγάλης συμπόνιας ΟΜ ΜΑΝΙ ΠΕΜΕ ΧΟΥΝ. Λέγεται ότι μέσα σ’ αυτούς τους έξι ήχους ενσωματώνεται η ουσία όλων των διδασκαλιών του Βούδα. Έτσι, η απαγγελία και η ακρόαση τους φέρνει μεγάλο όφελος σ’ όλα τα όντα. Είναι σημαντική η αφιέρωση της αρετής της απαγγελίας του μάντρα, προκειμένου να δημιουργηθεί μια γέφυρα για την καθολική αγάπη και τη συμπόνια προς όλους.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί σε κάθε Ντούτσεν το όφελος οποιαδήποτε θετικής δραστηριότητας πολλαπλασιάζεται αρκετές φορές. Έτσι και κατά τη διάρκεια του Βέσακ οποιαδήποτε συσσώρευση αρετής πολλαπλασιάζεται 10 εκατομμύρια φορές.

Εντός της χρονιάς ακολουθούν το Τσέκορ Ντούτσεν (Chokhor Duchen) το γύρισμα του τροχού του Ντάρμα, η εκκίνηση των διδασκαλιών του Βούδα δηλαδή καθώς και το Λάμπαπ Ντούτσεν (Lhabab Duchen) την επάνοδο του Βούδα στον κόσμο μας από τα θεϊκά επίπεδα, όπου είχε πάει να διδάξει το Ντάρμα. Για τις υπόλοιπες δύο μεγάλες ημέρες θα αναφερθούμε αναλυτικότερα λίαν συντόμως.

Tagged with: , , , , , , , , , , , ,
Posted in ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
2 comments on “ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΤΟΥΤΣΕΝ
  1. […] Περισσότερα για το Σάγκα Ντάουα Ντούτσεν ή Βέσακ ΕΔΩ. […]

  2. […] Περισσότερα για το Σάγκα Ντάουα Ντούτσεν ή Βέσακ ΕΔΩ. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,046 other subscribers
%d bloggers like this: