ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΣΟΚ, το επιδέξιο μέσο διαλογισμού της Βατζραγιάνα

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ

KOXYLIΜε την προσφορά Γκανατσάκρα συσσωρεύουμε αρετή σε σχετικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας φαινόμενα της δυαδικής αντίληψης και σε απόλυτο επίπεδο, αναπτύσσοντας σοφία που υπερβαίνει τη δυαδική αντίληψη. Αυτά είναι τα δύο είδη συσσώρευσης αρετής και δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερο όφελος από αυτό. Στα Τέρμας, τους διάφορους κρυμμένους πνευματικούς θησαυρούς που έχουν ανακαλυφθεί, υπάρχουν επίσης αναφορές για τα οφέλη της προσφοράς Τσοκ.

Λέγεται ότι όταν επικαλούμαστε φωτισμένα όντα ή όψεις όπως για παράδειγμα ο Μιλαρέπα ή ο Γκούρου Ρίνποτσε ή όποιον άλλον Βούδα ή Γιντάμ, τότε εκείνα έρχονται αυτοπροσώπως και ευλογούν τη συνάθροιση των ασκητών. Ακόμα ο τόπος όπου πραγματοποιείται η προσφορά Τσοκ γίνεται ένα εξαγνισμένο βουδικό πεδίο. Η μεγάλη γιογκίνι και σύντροφος του Γκούρου Ρίνποτσε, Γιέσε Τσόγκυαλ είπε ότι η τέλεση έστω και μόνο ενός Τσοκ δύναται να  κλείσει την πόρτα των κατώτερων επαναγεννήσεων.

Επίσης η αφθονία των προσφορών και η αφιέρωση όλης της αρετής που συσσωρεύτηκε προς όφελος όλων των αισθανόμενων όντων, αυξάνει και πολλαπλασιάζει την ευημερία και το καλό κάρμα τόσο το δικό μας όσο και αμέτρητων άλλων. Ακόμα οι ασθένειες, οι λιμοί και οι πόλεμοι κατευνάζουν, οι επιθυμίες όλων των ασκητών εκπληρώνονται χωρίς το παραμικρό εμπόδιο και το θετικό κάρμα, η θετική δράση αυξάνεται. Στη διαδικασία συσσώρευσης αρετής ενός Τσοκ ο καθένας μπορεί να συμμετέχει με διάφορους τρόπους. Ακόμα και με μια απλή προσφορά ενός υλικού που θα χρησιμοποιηθεί στο Τσοκ, ακόμα και βοηθώντας στην προετοιμασία του Τσοκ κανείς δύναται να συσσωρεύει αρετή.

Και για να μπορέσει το όφελος μιας προσφοράς Τσοκ να διαχυθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα όντα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν μοιραζόμαστε το υπέροχο αυτό πνευματικό συμπόσιο, στο τέλος της τελετής, να προσπαθήσουμε μέσα από πλήρη επίγνωση να συμπονέσουμε όλα αυτά τα όντα, που με τον ένα ή άλλο τρόπο συνδέονται με την όλη διαδικασία.

Για παράδειγμα όντα που έχουν να κάνουν με τις τροφές και τα υλικά που χρησιμοποιούμε, όπως τα αμέτρητα έντομα που έχασαν τη ζωή τους στην καλλιέργεια και τη συγκομιδή λαχανικών και δημητριακών, ή άτομα που εργάζονται στη βιομηχανία κρέατος και που έχουν δημιουργήσει για τον εαυτό τους το εξαιρετικά αρνητικό κάρμα του να σκοτώνουν καθημερινά για το βιοπορισμό τους, όλοι αυτοί και ακόμα περισσότεροι που συνδέονται έμμεσα με την όλη διαδικασία, αποτελούν το αντικείμενο της συμπόνιας μας. Τους αφιερώνουμε την αρετή έχοντας την πίστη ότι μέσω αυτής της πανίσχυρης τελετής και τις ευλογίες των φωτισμένων μπορεί να δημιουργηθούν θετικές αλλαγές για όλους τους, όπως ακόμα και για όντα με το χειρότερο κάρμα.

dorje

ΠΟΤΕ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΣΟΚ

Στις μέρες όπου η θετική ενέργεια και η συσσώρευση αρετής πολλαπλασιάζεται χιλιάδες ή εκατομμύρια φορές, όπως για παράδειγμα στην πανσέληνο ή σε κάποια από τις τέσσερις μεγάλες μέρες του Βουδισμού (ημέρα φώτισης του Βούδα κ.α.), μια προσφορά Γκανατσάκρα είναι ενδεδειγμένη.

Οι θετικά ενεργειακές αυτές ημέρες ευνοούν την άσκηση του διαλογισμού, αυξάνοντας το όφελος που προκύπτει. Λέγεται μάλιστα ότι την ίδια στιγμή στα Βουδικά πεδία οι Ντάκας και οι Ντακίνι κάνουν επίσης προσφορά Τσοκ, οπότε δεν είναι σωστό να λείπουμε!

Επίσης στην αρχή και στο τέλος μιας σημαντικής Νταρμικής δραστηριότητας (π.χ. μια ασκητική απομόνωση) για να ξεκινήσουμε και να ολοκληρώσουμε θετικά κάνουμε προσφορά Τσοκ, όπως επίσης για την μακροζωία ή την γρήγορη επαναγέννηση σημαντικών και εξεχόντων πνευματικών δασκάλων. Ακόμα όταν άσχημα και αρνητικά πράγματα συμβαίνουν, ή προς τιμήν κάποιου που απεβίωσε ή που έχει αρρωστήσει βαριά μπορούμε να κάνουμε προσφορά Τσοκ, απευθύνοντας τη συσσώρευση αρετής που προκύπτει, στα όντα που υποφέρουν έτσι ώστε να γαληνέψουν τα φαινόμενα, οι αρνητικότητες, οι αρρώστιες, η δυστυχία και εν τέλει ο νους τους.

Και σαν αντίδοτο όταν λαμβάνουν χώρα πολύ αρνητικά πράγματα, συνίσταται σειρά προσφορών Τσοκ, ώστε να συσσωρευτεί πάρα πολλή αρετή ως αντιστάθμισμα στην αρνητικότητα που έχει προκύψει. Κάτι τέτοιο είναι σημαντικό και σε περιπτώσεις διχόνοιας ανάμεσα στη Σάνγκα, έτσι ώστε να εξαγνιστούν τα σπασμένα σάμαγια και να επέλθει αρμονία και ενότητα ξανά.    

Μια προσφορά Γκανατσάκρα συνήθως γίνεται ομαδικά υπό την καθοδήγηση ενός Λάμα. Μπορεί να γίνει και από μια ομάδα ασκητών ή και ατομικά, πάντα όμως με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι άπαντες έχουν λάβει την αντίστοιχη μετάδοση και τις αναλυτικές εξηγήσεις της πρακτικής και του Τσοκ.

Bell-Dorje

Tagged with: , , , , , , , , , , , ,
Posted in ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,046 other subscribers
%d bloggers like this: