ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΣΟΚ, το επιδέξιο μέσο διαλογισμού της Βατζραγιάνα

Όλες ανεξαιρέτως οι πρακτικές και οι μέθοδοι που διδάχτηκαν από το Βούδα και τους μεταγενέστερους φωτισμένους δασκάλους, ανεξαρτήτως σε ποιό από τα τρία μονοπάτια του Βουδισμού ανήκουν, έχουν ένα και μόνο διττό σκοπό: την εξάγνιση των συσκοτίσεων και των αμαυρώσεων του νου αφενός και τη συσσώρευση σοφίας και αρετής αφετέρου.

Αυτές οι δύο διαδικασίες είναι αλληλένδετες, πάνε χέρι-χέρι, όσο κανείς συσσωρεύει περισσότερο αρετή και σοφία, αυτομάτως οι συσκοτίσεις ελαττώνονται. Και όσο ελαττώνονται οι συσκοτίσεις, τόσο η δυνατότητα και η πρόθεση για ακόμα περισσότερη συσσώρευση αρετής και σοφίας μεγαλώνει.

INCENSEΗ διαφορά της προσέγγισης που υπάρχει σε κάθε ένα από τα τρία μονοπάτια, Τεραβάντα, Μαχαγιάνα και Βατζραγιάνα δηλαδή, καθορίζει τον τρόπο και τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται προκειμένου να επιτευχθούν τα παραπάνω. Έτσι στην παράδοση της Μαχαγιάνα, η διαδικασία χαρακτηρίζεται από μια πιο αργή και σταθερή εξουδετέρωση των αρνητικοτήτων μέσω ενάρετης δράσης και ανάπτυξη συμπόνιας, ενώ ταυτόχρονα η συσσώρευση σοφίας επιτυγχάνεται βαθμιαία μέσω του διαλογισμού. Στην παράδοση της Βατζραγιάνα υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με τις αρχές της Μαχαγιάνα, όμως προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία για την επίτευξη του καρπού, υιοθετούνται επιδέξια μέσα και πρακτικές.

Γι’ αυτό το λόγο η Βατζραγιάνα ή αλλιώς η Μυστική Μαντραγιάνα ή Ταντραγιάνα διαθέτει αμέτρητα και κατά μία έννοια «ιδιαίτερα» επιδέξια μέσα, πολύ ισχυρές μεθόδους, οι οποίες εφόσον εφαρμοσθούν με τον σωστό τρόπο, κάνουν τη διαδικασία της συσσώρευσης και εξάγνισης πολύ γρήγορη και άμεση.

Ένα τέτοιο επιδέξιο μέσο της Βατζραγιάνα, του Διαμαντένιου Δρόμου ή Ατραπού του Βουδισμού, είναι τα γνωστά Τσοκ Πούντζα ή Γκανατσάκρα Σάντανα. Η θιβετανική λέξη Τσοκ σημαίνει «Συσσώρευση» ή «Συνάθροιση, Συνέλευση ή Συγκέντρωση», ενώ η σανσκριτική λέξη Γκανατσάκρα η οποία στα θιβετανικά μεταφράζεται ως Τσοκ Κγι Κόρλο (Κόρλο=τροχός) σημαίνει, «Ο τροχός της συσσώρευσης». Οι σανσκριτικές λέξεις Πούντζα και Σάντανα σημαίνουν «τελετή» ή «πνευματική λειτουργία». Απ’ όλα τα παραπάνω συνήθως χρησιμοποιούμε όρους όπως «Προσφορά Τσοκ» ή «Τσοκ Πούντζα» ή «Γκανατσάκρα».

dorje

Που λοιπόν στηρίζεται και έγκειται η ιδιαιτερότητα των μεθόδων της Βατζραγιάνα και τι είναι τελικά η «προσφορά Τσοκ» ?

Ως γνωστόν τα πάντα πηγάζουν μέσω του νου. Είναι ο νους μας που δημιουργεί όλες τις εμπειρίες μας, κάθε λόγος, κάθε δράση μας πηγάζει μέσω αυτού. Έχοντας λοιπόν ως δεδομένο το άπειρο δυναμικό του νου μας η Βατζραγιάνα χρησιμοποιεί όλο το «μεγαλείο» του -σαν σε χειμερία νάρκη- φωτισμένου δυναμικού μας, ώστε να προβάλει αυθόρμητα η εγγενής αφυπνισμένη φύση μας, η γεμάτη υπέροχη ιδιότητες και ποιότητες φωτισμένη φύση μας. Κατανοώντας αυτό, γνωρίζουμε και τη βάση στην οποία εκτελούνται οι διάφορες μέθοδοι της Βατζραγιάνα, όπως τα Τσοκ.

Έτσι λοιπόν η προσφορά Γκανατσάκρα είναι μια τελετή συσσώρευσης αρετής, ένα πνευματικό συμπόσιο. Κατά τη διάρκεια αυτού, εκτελείται μια πλήρης ταντρική πρακτική με τη φάση ανάπτυξης του οραματισμού, απαγγελίες μάντρα, απορρόφηση του οραματισμού, αφιέρωση, απαγγελίες ευοίωνων ευχών καθώς και την προσφορά φαγώσιμων και πόσιμων ουσιών που αφού ευλογηθούν-εξαγνισθούν προσφέρονται αρχικά στους Βούδες και εν συνεχεία μοιράζονται στους παρευρισκόμενους.

Ουσιαστικά μέσω αυτής της μεθόδου της Βατζραγιάνα, δραστηριοποιούμε και κινητοποιούμε σώμα, λόγο και νου με πολύ δυνατό και θετικό τρόπο έτσι ώστε η διαδικασία συσσώρευσης και εξάγνισης να γίνει πολύ πιο γρήγορη, εντατική και άμεση, όπως επίσης και η κάθαρση όλων των σπασμένων ταντρικών όρκων ή πνευματικών υποσχέσεων (Σάμαγια).

Είναι μια πλούσια και ιδιαίτερα βαθιά πρακτική, πολλών επιπέδων, στην οποία μπορεί να ασκηθεί κανείς με πολλούς τρόπους. Λέγεται μάλιστα ότι ως κοινά αισθανόμενα όντα μπορούμε απλώς να μιμηθούμε την πραγματική τελετή προσφορών Τσοκ, την οποία ασκούν και εκτελούν εξαγνισμένα ουράνια όντα που ονομάζονται Ντάκας και Ντακίνι.

…Εν συνεχεία περισσότερα για το Τσοκ και τις 4 συσσωρεύσεις
Tagged with: , , , , , , , , , , , ,
Posted in ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,046 other subscribers
%d bloggers like this: