ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΟΣΑΡ (LOSAR) 2013

Εορτασμός του Θιβετανικού Νέου Έτους ΛΟΣΑΡ, σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο του Διαμαντένιου Δρόμου-Βατζραγιάνα

Μεγάλη συσσώρευση ΑΡΕΤΗΣ μέσα από παραδοσιακές τελετές προσφορών Γκανατσάκρα- Τσοκ και την απαγγελία πολλών ευοίωνων ευχών.

 
Το Λόσαρ, η θιβετανική πρωτοχρονιά, είναι ένας μεγάλος εορτασμός που περιλαμβάνει πολλές εκδηλώσεις και έθιμα, τόσο για τον απλό και καθημερινό άνθρωπο, όσο και για τους ασκητές, λαϊκούς και μοναχούς. Σ’ όλα τα κέντρα και μοναστήρια εκτελούνται πολύωρες τελετές, οι οποίες ξεκινούν εννιά ημέρες πριν από την πρωτοχρονιά και συνεχίζονται για τέσσερις ημέρες μετά. Αυτά και πολλά άλλα συνθέτουν το Λόσαρ, το ιδιαίτερα φημισμένο βουδιστικό φεστιβάλ.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Λόσαρ ΕΔΩ.

Τίθεται βέβαια το ερώτημα ποιο ενδιαφέρον μπορεί να έχει ένας δυτικός γι’ αυτή τη γιορτή αφού στη Δύση υπάρχει άλλο ημερολόγιο και επικρατούν διαφορετικής λογικής ήθη και έθιμα.

Είναι λοιπόν σημαντικό να επισημανθεί ότι το Λόσαρ δεν είναι απλά μια επιφανειακή γιορτή αλλά κυρίως ευκαιρία για πνευματική άσκηση, αφού με αφορμή το νέο έτος -που σημαίνει ότι κάτι «καινούργιο και νέο» ξεκινάει- δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία θετικών συνθηκών και καλών οιωνών μέσα από την επίκληση της πνευματικής βοήθειας και ευλογίας όλων των φωτισμένων, την εξάγνιση όλων των «αρνητικοτήτων» του προηγούμενου έτους και την απαγγελία πάρα πολλών ευχών για πνευματική πρόοδο, ευημερία και υγεία που απευθύνονται σ’ όλα τα αισθανόμενα όντα.  

Δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία αιτιών που θα ωριμάσουν ως μελλοντικές θετικές συνθήκες και στη μέγιστη δυνατή συσσώρευση αρετής, το «καύσιμο» δηλαδή που χρειάζεται κάθε ον για να διαβεί με επιτυχία το μονοπάτι της πνευματικής εξέλιξης. Το εσωτερικό νόημα και η πνευματική διάσταση του Λόσαρ και η αφορμή για συσσώρευση αρετής είναι λοιπόν οι λόγοι και η λογική που κάθε ασκητής και κάθε κέντρο θιβετανικού βουδισμού στη Δύση εορτάζει και κάνει σχετικές εκδηλώσεις.

Έτσι, για να καλωσορίσουμε με τον παραδοσιακό τρόπο το νέο θιβετανικό έτος (2.140 Xρονιά του Υδάτινου Φιδιού, Year of the Water Snake), όπως παγκοσμίως συμβαίνει σ’ όλα τα βουδιστικά μοναστήρια και κέντρα, από 7-9 Φεβρουαρίου (Πέμπτη-Σάββατο), στο Βουδιστικό Κέντρο Αθήνας θα λαμβάνουν χώρα παραδοσιακές τελετές προσφορών Γκανατσάκρα Τσοκ Πούτζα ενώ ειδικά την Κυριακή (10/2) θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή προσφοράς καπνού (Σανγκ) για τον εξαγνισμό όλων των αρνητικοτήτων και η άσκηση του Τσενρέζικ για το καλωσόρισμα του νέου έτους.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τελετές προσφορών Γκανατσάκρα-Τσοκ ΕΔΩ.

Θα θέλαμε ομαδικά να απαγγείλουμε και να συγκεντρώσουμε έναν μεγάλο αριθμό Μάντρα και εν συνεχεία στέλνοντας «κύματα θετικής ενέργειας», να αφιερώσουμε όλη την αρετή που θα συσσωρευτεί για την ευημερία κάθε αισθανόμενου όντος, το συλλογικό καλό και την παγκόσμια ειρήνη !

Τις φετινές μας ευχές για το θιβετανικό νέο έτος 2140 μπορείτε να τις βρείτε ΕΔΩ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πέμπτη 7/2/13 – Κυριακή 10/2/13, (καθημερινά)

Ο εορτασμός του Λόσαρ για το 2013 περιλαμβάνει, την προετοιμασία, η οποία θα διαρκέσει (4) τέσσερις ημέρες (7-10/2) με σειρά τελετών και διαλογισμό. Αναλυτικά το πρόγραμμα αυτών των ημερών:

Πέμπτη (7/2), Παρασκευή (8/2), Σάββατο (9/2)

  • 19.00-21.30 Τελετή Προσφορών Μαχακάλα

Κυριακή (10/2)

  • 12.00-12.45 Τελετή καπνού Σανγκ*
  • 13.00-14.30 Διαλογισμός Τσενρέζικ
* Σχετικά με το Σανγκ
Μια ακόμη τεχνική της Βατζραγιάνα είναι το Σανγκ (προσφορά καπνού). Τα διάφορα υλικά που καίγονται και εξαγνίζονται, τα προσφέρουμε με τέλειο και αγνό τρόπο στους Βούδες, Μποντισάτβα, τοπικές κοσμικές θεότητες, όλα τα όντα κλπ. με σκοπό:
  • Τη συσσώρευση αρετής και γενναιοδωρίας,
  • Τον εξαγνισμό αρνητικών επιρροών και καρμικών χρεών που συσσωρεύτηκαν τόσο σ’ αυτή τη ζωή όσο και στις αμέτρητες προηγούμενες ενσαρκώσεις μας,
  • Απομάκρυνση όλων των εμποδίων που δημιουργούνται από όντα με κακές προθέσεις,
  • Ειρήνευση των καταστροφών που προκαλούνται από τα τέσσερα στοιχεία.

Γενικές πληροφορίες

Όποιος επιθυμεί είναι ευπρόσδεχτος να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις αυτών των ημερών, πρότερη γνώση δεν κρίνεται απαραίτητη. Κατά τη διάρκεια των τελετών οι παρευρισκόμενοι μπορούν να απαγγέλουν, το Μάντρα της μεγάλης συμπόνιας ΟΜ ΜΑΝΙ ΠΕΜΕ ΧΟΥΝ και την άσκηση του Αβαλοκιτεσβάρα (Τσενρέζικ), τη Σούτρα της Καρδιάς ή τον Βασιλιά των Ευνοϊκών ευχών της εξαίρετης δραστηριότητας, να κάνουν τον καθιστικό σιωπηλό διαλογισμό Σάματα-Βιπάσανα, ή την προσωπική τους άσκηση (Νέντρο, Καταφύγιο κ.α.)

Μπορούν επίσης να ασκήσουν την Παραμίτα της γενναιοδωρίας και να συσσωρεύσουν αρετή, φέρνοντας υγιεινές φαγώσιμες ή (και) πόσιμες προσφορές οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν στην τελετή συμμετέχοντας έτσι έμμεσα στην όλη διαδικασία, όπου όλες οι προσφορές μοιράζονται στο τέλος σ’ όλους τους παρευρισκόμενους.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών δεν υπάρχει κάποια προκαθορισμένη συνεισφορά, όποιος μπορεί να κάνει μια οποιαδήποτε προσφορά για τη συντήρηση και την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του κέντρου, είναι ευπρόσδεκτη και καθόλα χρήσιμη !
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Βουδιστικό κέντρο Αθήνας,
Καρμα Ντρουμπ Γκιου Τσέκορ Λινγκ-Bodhi Path
6974-373611, info@bodhipath.gr  & karma.drubgyu.chokhor.ling@gmail.com

  Lungta_flag_SG_cal

Tagged with: , , , , , , , , , , ,
Posted in ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,046 other subscribers
%d bloggers like this: