Σχετικά με τον Βούδα Αμιτάμπα & το Ντεουατσέν.

Buddha Amitabha / Ο Βούδας Αμιτάμπα

Buddha Amitabha / Ο Βούδας Αμιτάμπα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΒΟΥΔΑ ΑΜΙΤΑΜΠΑ

Το όνομα του Αμιτάμπα, (Θιβ. Οέπαμε) κυριολεκτικά σημαίνει «Απροσμέτρητο Φως» ή «Απεριόριστη Ακτινοβολία» και αυτό επειδή οι ​​ακτίνες φωτός από το σώμα του είναι τόσο ισχυρές ώστε εισχωρούν σε όλα τα Βουδικά Πεδία φωτίζοντάς τα, άπαντα. Είναι επίσης γνωστός ως Βούδας Αμιτάγιους (Θιβ.Τσέπαμε) που σημαίνει «Απεριόριστη Ζωή», επειδή η έκταση της ζωής του, δεν μπορεί να υπολογιστεί.

Το σώμα του έχει χρώμα ρουμπινένιο κόκκινο το οποίο συμβολίζει τη θέρμη της συμπόνιας του που εκτείνεται και αγκαλιάζει όλα τα όντα. Όπως όταν δύει ο ήλιος, η ακτινοβόλος του μορφή ζεσταίνει και κατευνάζει τις καρδιές όλων εκείνων που τον ατενίζουν.

Έχει ένα πρόσωπο που συμβολίζει ότι το Νταρμακάγια (Dharmakaya) είναι απαλλαγμένο από κάθε εννοιολογική επιπλοκή. Οι δύο ώμοι του αντιπροσωπεύουν τη σοφία και τα επιδέξια μέσα και τα δύο του χέρια βρισκόμενα στη χειρονομία του διαλογισμού, σημαίνουν την ένωση των (επιδέξιων μέσων και σοφίας). Κρατά μπολ επαιτείας γεμάτο με Άμριτα, το οποίο συμβολίζει την ευγένεια του προς τα αισθανόμενα όντα, στα οποία δίνει μεγάλες και βαθιές διδασκαλίες του Ντάρμα. Φοράει τα τρία ράσα του Ντάρμα, υποδηλώνοντας τη σταδιακή κατάρτιση των όντων διαδοχικά μέσω των μονοπατιών των Σράβακα, Πρατυέκα-Βούδα και Μποντισάτβα. Επειδή αναπαύεται στην ισοψυχία της Σαμσάρα και της Νιρβάνα, δίχως ποτέ να αμφιταλαντεύεται, τα πόδια του είναι στη στάση του Βάτζρα (πλήρης λωτός).

Έχει επίσης τα 32 κύρια και 80 δευτερεύοντα σημάδια ενός Βούδα, παρομοίως όπως ο Βούδας Σακυαμούνι. Ένα από τα κύρια σημάδια είναι το εξόγκωμα που έχει στο κεφάλι του, «Η Ουσνίσα» όπως λέγεται και η οποία δημιουργήθηκε επειδή όταν ασκείτο στο πνευματικό μονοπάτι, υποκλινόταν με απόλυτο σεβασμό στους Βούδες, γεγονός που είχε ως συνέπεια τη στιγμή που έφτασε στη «Βουδότητα» να εμφανιστεί το εν λόγω εξόγκωμα.

Ο Αμιτάμπα κάθεται σ’ ένα θρόνο ο οποίος στηρίζεται σε 8 παγώνια σχετιζόμενα με τη δυτική κατεύθυνση, κατέχει τη δυνάμενη να διακρίνει σοφία, η οποία προβάλει όταν εξαγνίζονται σκέψεις σχετικές με την επιθυμία και τη λαχτάρα. Πιστεύεται ότι τα πουλιά, ιδίως, έχουν έντονη επιθυμία και λαχτάρα, έτσι, ως σύμβολο του πόθου που μετατρέπεται σε σοφία δυνάμενη να διακρίνει, ο θρόνος του στηρίζεται σε παγώνια.

Επάνω στο θρόνο υπάρχει ένας χιλιοπέταλος λωτός, που συμβολίζει ότι παραμένει ακηλίδωτος από τη Σαμσάρα. Παρά το γεγονός ότι έχει φθάσει στην απελευθέρωση, δεν έχει εγκαταλείψει το σώμα του, ούτε εισήλθε στη Νιρβάνα, αλλά λόγω της συμπόνιας του παραμένει στον κόσμο, έτσι ώστε να ωφελεί τα όντα.

Η πλάτη του στηρίζεται πάνω σ’ ένα δέντρο Μπόντι (Bodhi tree) 600.000 Γιοτζάνας ψηλό (1 γιοτζάνα αντιστοιχεί περίπου σε 6,4 χιλιόμετρα) ενώ τα κλαδιά, τα φύλλα και τα άνθη του εκτείνονται 800 γιοτζάνας. Λόγω της ακάθαρτης θέασης μας, βλέπουμε μονάχα ένα μικρό δέντρο Μπόντι στη Μποντγκάγια, αλλά από τη στιγμή που γεννιόμαστε στο Ντεουατσέν, θα δούμε ένα δέντρο Μπόντι παρόμοιο μ’ αυτό που περιγράφηκε ανωτέρω. Ονομάζεται δέντρο της φώτισης, Μπόντι (Σκτ. Bodhi=φώτιση) επειδή κάθε Βούδας έχει ένα στο οποίο στηρίζεται. Λέγεται μάλιστα, ότι όταν κάθε ον φτάσει στη φώτιση θα έχει επίσης ένα τέτοιο δέντρο για να ακουμπάει.

Στα δεξιά του Αμιτάμπα είναι ο Μποντισάτβα Αβαλοκιτεσβάρα (Θιβ. Τσενρέζικ) με 4 χέρια και στα αριστερά του ο Μποντισάτβα Βατζραπάνι (Θιβ. Τσάνα Ντόρτζε) με 2 χέρια. Το γεγονός ότι αμφότεροι στέκονται όρθιοι συμβολίζει, αφενός, ότι έως ότου αδειάσει η Σαμσάρα θα εργάζονται για να απελευθερώνουν όλα τα αισθανόμενα όντα, και αφετέρου, ότι είναι μαθητές του Βούδα Αμιτάμπα. Οι τρεις όψεις αυτές περιβάλλονται από έναν άπειρο αριθμό Βούδα, Μποντισάτβα και Άρχατ. Όλοι έχουν την Ουσνίσα και τα ιδιαίτερα σημάδια με τους τροχούς του Ντάρμα στα χέρια και στα πόδια και φοράνε τα ράσα του Ντάρμα.

…. συνεχίζεται, περισσότερα για το Ντεουατσέν

Tagged with: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,046 other subscribers
%d bloggers like this: