Σχετικά με τον Βούδα Αμιτάμπα & το Ντεουατσέν.

Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το να μπορέσει κανείς να κυριαρχήσει το θάνατό του. Οι διαλογισμοί στον Αμιτάμπα, τον κόκκινο Βούδα του Απεριόριστου Φωτός, μας επιτρέπουν να μετατρέψουμε τη διαδικασία αυτή, σε αυτό-απελευθερωτική ευδαιμονία και σοφία. Οι διαλογισμοί αυτοί είναι δώρα αμύθητης αξίας που δοθήκαν σ’ εμάς από φωτισμένα όντα.

Ειδικότερα πριν από την άσκηση της Πόουα (Συνειδητός Θάνατος), κανείς θα πρέπει να εστιαστεί σε πρακτικές επίκλησης του ενεργειακού πεδίου του Βούδα Αμιτάμπα. Αλλά ακόμα και συντομότερες πρακτικές, όπως η απαγγελία 100.000 επαναλήψεων του μικρού μάντρα του, είναι πολύ ευεργετικές προκειμένου να δημιουργηθεί μια αξιόπιστη στάση στο νου, ενώ ταυτόχρονα σπέρνονται θετικές τάσεις στο υποσυνείδητό μας.

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΥΔΑ ΑΜΙΤΑΜΠΑ

Ο Βούδας Αμιτάμπα (Θιβ. Οέπαμε) είναι ο Κόκκινος Βούδας που σχετίζεται με τον δυτικό παράδεισο ή το Καθαρό Πεδίο Σουκαβάτι (Sukhavati, Θιβ. Ντεουατσέν, Dewachen). Το όνομά του σημαίνει «Βούδας του Απεριόριστου Φωτός», ενώ πολλές φορές προσφωνείται και ως «Ο Βούδας της Απεριόριστης Ζωής», όταν προβάλει με τη μορφή του Βούδα Αμιτάγιους (Θιβ. Τσέπαμε, Tsepame) – ειδικά όσον αφορά σε πρακτικές που σχετίζονται με τη μακροζωία και την αποφυγή  πρόωρου θανάτου, όπως για παράδειγμα στην άσκηση της Πόουα (Phowa).

Στην κατηγορία της ύψιστης Γιόγκα-Τάντρα των θιβετανικών πρακτικών Βατζραγιάνα, ο Αμιτάμπα θεωρείται ως ένας από τους πέντε Ντυάνι Βούδες (οι άλλοι τέσσερις είναι ο Ακσόμπια / Aksobhya, Αμόγκα-Σίντι / Amoghasiddhi, Ρατνασαμπάουα / Ratnasambhava, Βαϊροτσάνα / Vairocana), και συνδέεται με τη δυτική κατεύθυνση και το Σκάντα της διάκρισης και της δυνάμενης να διακρίνει βαθιάς επίγνωσης του νου. Είναι ο κύριος Βούδας της οικογένειας του Λωτού (Σκτ. Πάντμα, Padma) και έχει δύο κύριους μαθητές, (όπως ακριβώς και ο Βούδας Σακυαμούνι είχε δύο), τους Μποντισάτβα Βατζραπάνι και Αβαλοκιτεσβάρα (Τσενρέζικ), που στέκονται αριστερά και δεξιά του αντίστοιχα. Υψηλόβαθμοι θιβετανοί Λάμα, όπως οι ενσαρκώσεις των Σάμαρπα (Shamarpas) και των Πάντσεν Λάμα (Panchen Lamas) θεωρούνται προβολές της συμπόνιας του Βούδα Αμιτάμπα.

Όπως αναφέρεται στις σούτρα, πριν από πάρα πολύ καιρό, σ’ ένα άλλο πεδίο ή κόσμο, ο Αμιτάμπα ζούσε ως βασιλιάς. Εμπνευσμένος από τις διδασκαλίες του Βούδα της τότε εποχής, ονόματι Λοκεσβάρατζα (Buddha Lokesvaraja), ο οποίος του δίδαξε τον δρόμο προς την υπέρτατη φώτιση, εγκατέλειψε το βασίλειό του και έγινε μοναχός ονόματι Νταρμακάρα (Dharmakara), που σημαίνει «Θησαυρός του Ντάρμα». Εν συνεχεία ως Μποντισάτβα, πήρε σαράντα οκτώ όρκους-υποσχέσεις,  εξαίρετης σπουδαιότητας και μεγαλοσύνης, προς όφελος όλων των αισθανόμενων όντων. Εξ’ αυτών ο δέκατος όγδοος όρκος, που ‘ναι η βάση της εκδήλωσης ενός καθαρού πεδίου, αναφέρει τα ακόλουθα:

 Όταν θα γίνω Βούδας, είθε οποιοδήποτε ον στις δέκα κατευθύνσεις, το οποίο αφού ακούσει το όνομά μου και μέσα του ξυπνήσει μεγάλη πίστη και επιθυμία να επαναγεννηθεί στο καθαρό πεδίο μου, ακόμα και αν κάνει αυτή τη σκέψη μονάχα δέκα φορές, να προοριστεί να γεννηθεί εκεί, εξαιρουμένων εκείνων που έχουν διαπράξει τις πέντε πράξεις με τις ανυπολόγιστες συνέπειες (Anantarya) και εκείνων που έχουν απορρίψει τον αληθινό νόμο του Ντάρμα. Αν δεν γίνει έτσι, τότε είθε να μην φτάσω στην τέλεια φώτιση… 

Έκτοτε και μετά από πέντε αιώνες* αυτο-καλλιέργειας και επαναγεννήσεων, ο Μποντισάτβα Νταρμακάρα, έφτασε τελικώς στην υπέρτατη κατάσταση της τέλειας φώτισης και έγινε γνωστός ως ο Βούδας Αμιτάμπα. Έχοντας ως Βούδας συσσωρεύσει απέραντη αρετή, οι προηγούμενοι απείρως συμπονετικοί όρκοι του που έκανε ως Μποντισάτβα εκδηλώθηκαν αυθόρμητα, και έτσι, το αγνό πεδίο του Βούδα Αμιτάμπα γνωστό ως Σουκαβάτι (Ντεουατσέν), δημιουργήθηκε.

Τι είδος παραδείσου φιλοδοξούσε να δημιουργήσει, ποιες οι συνθήκες υπό τις οποίες τα όντα μπορούν να γεννηθούν εκεί και τι είδους όντα θα είναι όταν θα γεννηθούν εκεί, είναι ζητήματα που διατυπώνονται στους σαράντα οκτώ αυτούς όρκους-υποσχέσεις. Από τότε και μέσω αυτών, όντα που υποφέρουν ακόμα και αν έχουν λίγη αρετή έχουν πλέον τη δυνατότητα εύκολα να επαναγεννηθούν εκεί, κάτι που δεν εξίσου εύκολο να συμβεί όσον αφορά άλλα καθαρά πεδία.

Ο Βούδας Αμιτάμπα είναι ξακουστός σ’ όλο το Θιβέτ, τη Μογγολία και σε άλλες χώρες όπου ο βουδισμός ασκήθηκε/ασκείται, όπως η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊβάν και η Ιαπωνία (εδώ γνωστός ως Βούδας Άμιντα), χώρες στις οποίες συναντούνται πολλοί ασκητές των βουδιστικών σχολών της Καθαρής Χώρας (Pure Land Schools of Buddhism).

Επιπρόσθετα, στον Θιβετανικό Βουδισμό και στην Ιαπωνική Βατζραγιάνα (Βουδισμός Σίνγκον), υπάρχουν πολλές διάσημες προσευχές για την επαναγέννηση στο Ντεαουτσέν, καθώς και μάντρα για την ανάπτυξη ευλάβειας προς τον Αμιτάμπα. Υπάρχουν επίσης – ειδικά στο Θιβέτ – πολλές τελετές και πρακτικές* σχετικές με τον Αμιτάμπα (σύντομες ή πιο εκτεταμένες). Θεωρείται εξαιρετικά ευεργετικό και ενάρετο να εκτελεί κανείς διαλογισμούς του Αμιτάμπα ή να έχει ένα συγκεκριμένο διαλογισμό ως προσωπική άσκηση την οποία θα εκτελεί σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ζωής του ή ακόμη απλά να επαναλαμβάνει σύντομες προσευχές και μάντρας. Πιστεύεται ότι ακόμη και μόνο η -με ευλάβεια- απαγγελία του ονόματος του ευγενούς Βούδα Αμιτάμπα πριν πεθάνει κανείς, έχει τη δύναμη να κατευθύνει αυθόρμητα (μετά το θάνατο) τη συνείδηση του αποβιώσαντος, στο καθαρό πεδίο του.

Σε κάθε περίπτωση, τρεις σημαντικές ιδιότητες χρειάζεται να αναπτυχθούν στο νου εκείνου που ασκείται σε μια πρακτική του Αμιτάμπα προκειμένου να επαναγεννηθεί στο καθαρό πεδίο Σουκαβάτι: Ειλικρίνεια, Πίστη και Ευλάβεια ” 

 

* Λέγοντας αιώνες, αναφερόμαστε σε εξαιρετικά μεγάλα χρονικά διαστήματα, που μερικές φορές εκτείνονται σε εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια χρόνια.
* Πρακτικές όπως η Πόουα και οι διάφορες τελετές και διαλογισμοί του Αμιτάμπα, ανήκουν στο μονοπάτι της Βατζραγιάνα (Διαμαντένια Ατραπός του Θιβετανικού Βουδισμού), γι’ αυτό και απαιτούν μετάδοση από εξουσιοδοτημένο και άρτια εκπαιδευμένο Ρίνποτσε ή Λάμα μιας γενεαλογίας.

…συνεχίζεται, περισσότερα για τον Αμιτάμπα και το Ντεουατσέν

Advertisement
Tagged with: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,046 other subscribers
%d bloggers like this: