Ο Αβαλοκιτεσβάρα ή ο Τσενρέζικ με τα χίλια χέρια είναι μια άλλη μορφή της ομώνυμης και ιδιαίτερα γνωστής διαλογιστικής όψης του θιβετανικού βουδισμού (η οποία έχει 4 χέρια). Και οι δύο αυτές όψεις είναι εκδηλώσεις της αγνής και απέραντης αλτρουιστικής συμπόνιας, συνδεδεμένες αμφότερες με το βασιλιά των μάντρα ΟΜ ΜΑΝΙ ΠΕΜΕ ΧΟΥΝ.
Ειδικότερα, ο Αβαλοκιτεσβάρα με τα χίλια χέρια συνδέεται με την ιδιαίτερη ταντρική πρακτική του Nιούν-Νε. Έχει έντεκα κεφάλια, όπου το καθένα κοιτά σ’ όλες τις κατευθύνσεις, και χίλια χέρια, καθένα στολισμένο με ένα μάτι σε κάθε παλάμη, μέσα από τα οποία παρακολουθεί συνεχώς για το πού και πώς μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα κάθε έμβιο ον. Οποτεδήποτε βλέπει μια ευκαιρία, ενεργεί αμέσως.
Για να εκτελέσει κανείς με επιτυχία την πρακτική αυτή είναι απαραίτητο πρωτύτερα να έχει λάβει την αντίστοιχη μύηση-ενδυνάμωση και τις αναλυτικές εξηγήσεις. Η μύηση – και αυτή καθαυτή η πρακτική – ανήκει στην Κρίγια Γιόγκα Τάντρα και προσφέρει τη δυνατότητα και την άδεια για κάθε ένα που λαμβάνει την εν λόγω μετάδοση να ασκηθεί στη συγκεκριμένη πρακτική, έχοντας το αντίστοιχο και πλήρες όφελος.
Ο Αβαλοκιτεσβάρα ή Τσενρέζικ είναι ένας μεγάλος Μποντισάτβα, ένα σπουδαίο ον που φιλοδοξεί να βοηθήσει όλα τα αισθανόμενα όντα να απελευθερωθούν από τη δυστυχία τους, έως ότου επιτύχουν την πλήρη φώτιση. Όταν ο Τσενρέζικ ασκείτο στο μονοπάτι των Μποντισάτβα είχε υποσχεθεί: “Αν κάποτε αποθαρρυνθώ από το να σώζω τα όντα, τότε είθε το σώμα μου να χωριστεί σε πολλά κομμάτια.”
Έτσι βασισμένη σ’ αυτή την υπόσχεση, υπάρχει η ιστορία που λέει ότι μια μέρα, αφού απελευθέρωσε όλα τα όντα από την Σαμσάρα, γυρνώντας να κοιτάξει πίσω για μια ακόμη φορά εκεί που ήταν η Σαμσάρα, είδε μονομιάς προς μεγάλη του λύπη ότι ήταν και πάλι γεμάτη με αναρίθμητα όντα.
Όντας σε απόγνωση, αποθαρρύνθηκε τόσο, έτσι ώστε λόγω του προηγούμενου τάματος του, το σώμα του εξερράγη σε αναρίθμητα κομμάτια. Με τη βοήθεια του Βούδα Αμιτάμπα το σώμα του αποκαταστάθηκε. Εκεί που ήταν το κεφάλι, πρόβαλαν έντεκα κεφάλια και εκεί που ήταν τα χέρια, πρόβαλαν πεντακόσια χέρια σε κάθε πλευρά.
Έτσι και λόγω αυτού του γεγονότος, ο Τσενρέζικ μπορεί τώρα να βοηθάει ακόμα περισσότερα όντα και με ποικίλους τρόπους!
Σχετικά με την άσκηση του Νιούν-Νε
Το Νιούν-Νε είναι μια πρακτική που σχετίζεται με τον Αβαλοκιτεσβάρα ή Τσενρέζικ, τον Μποντισάτβα της ύψιστης συμπόνιας, στη μορφή που έχει χίλια χέρια. Είναι μια ιδιαίτερα δυνατή πρακτική εξάγνισης αρνητικού κάρμα, η οποία γίνεται σε μια σύντομη απομόνωση κατά τη διάρκεια της οποίας κανείς απέχει με το σώμα, το λόγο και το νου του από μη ενάρετες πράξεις ενώ ταυτόχρονα συσσωρεύει πολλή αρετή σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η πρακτική περιλαμβάνει πέρα των άλλων τη λήψη των κανόνων συμπεριφοράς της Μαχαγιάνα σε συνδυασμό με πλήρη νηστεία και σιωπή καθόλη τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας. Η μικρή αυτή απομόνωση διαρκεί συνολικά 3 ημέρες και αποτελείται από αρκετές διαλογιστικές περιόδους ανά ημέρα – έκαστη διαρκεί περί τις 2 ώρες – καθώς και από απαγγελίες διαφόρων προσευχών, διαλογισμό, απαγγελίες μάντρα, προσφορές μάνταλα, ταντρικές προσφορές και προστερνισμούς.
Σε πολλά ιερά κείμενα αναφέρεται ότι η πραγματοποίηση έστω και ενός Νιούν-Νε (πάντα σε απομόνωση) έχει τη δύναμη να εξαγνίσει αρνητικότητες για τις οποίες θα χρειάζονταν τρίμηνη απομόνωση άλλων πρακτικών εξαγνισμού. Είναι επίσης μια εξαιρετικά ισχυρή πρακτική για τον κατευνασμό ασθενειών, τον εξαγνισμό αρνητικού κάρμα και να γεμίσει η καρδιά μας με συμπόνια.
Η εκπλήρωση οκτώ συνεχόμενων Νιούν-Νε ονομάζεται “Λευκό Νιούν-Νε” και σύμφωνα με την υπόσχεση του Αβαλοκιτεσβάρα οιοσδήποτε το πραγματοποιήσει, θα μπορέσει τη στιγμή του θανάτου του εμφανιστεί αυθόρμητα στο πεδίο του ατελείωτου φωτός και ευτυχίας, το καθαρό πεδίο του Βούδα Αμιτάμπα, Σουκαβάτι ή Ντεουατσέν και ποτέ δεν θα πέσει και θα επαναγεννηθεί στη Σαμσάρα, τον κύκλο της αλληλοεξαρτούμενης ύπαρξης και δυστυχίας!
Από τη Λάμα Μαριάντζελα (Μόνιμη δασκάλα στο Βουδιστικό Κέντρο Αθήνας)
Leave a Reply