ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΘΙΒΕΤΑΝΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΚΕNΠΟ ΝΕΝΤΟΝ 26-30/9/2012. Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής.

Μια εξαιρετική ευκαιρία γνωριμίας και εμβάθυνσης στη Βουδιστική Φιλοσοφία θα είναι το πενθήμερο σεμινάριο που θα λάβει χώρα 26-30 Σεπτεμβρίου με την παρουσία του Κένπο Νέντον ενός πολυμαθούς και άρτια καταρτισμένου λόγιου – δόκτορα βουδιστικής φιλοσοφίας.

Ο θιβετανός λόγιος δάσκαλος Κένπο Νέντον

Σε όλα τα βουδιστικά κείμενα γίνεται συνέχεια λόγος ότι το τρίπτυχο μελέτη-ακρόαση, στοχασμός-συλλογισμός, διαλογισμός, είναι ο δρόμος μέσω του οποίου κάθε βουδιστής ασκητής και αναζητητής θα φτάσει στον τελικό στόχο, που είναι η πραγμάτωση της τελικής φύσης όλων των φαινομένων.

Παρόλο που η παράδοση των Κάρμα Κάγκιου είναι μια κατ’ εξοχήν ασκητική παράδοση της Βατζραγιάνα, η οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πραγμάτωση μέσω του διαλογισμού, η μελέτη και η γνώση επιλεγμένων κειμένων-πνευματικών θησαυρών προτείνεται από όλους τους δασκάλους της γενεαλογίας, ως αναγκαία και επιβεβλημένη. Πόσο μάλλον στην εποχή μας όπου η γνώση βαθιών πνευματικών εννοιών είναι σχετικά ελλιπής, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει συσσωρευμένη αχρείαστη γενική γνώση.

Λέγεται ότι και μόνο το άκουσμα σημαντικών φιλοσοφικών κείμενων και εννοιών βοηθάει αφενός να διαλυθούν αμφιβολίες και συσκοτίσεις του νου και αφετέρου να τοποθετηθούν στέρεες βάσεις στην πνευματική πορεία, έτσι ώστε η ενσωμάτωση και η πρακτική εφαρμογή της αποκτούμενης γνώσης τόσο στην καθημερινότητα όσο και στο διαλογισμό να γίνεται πιο εύκολα και ομαλά.

Συνοπτικά κατά τη διάρκεια του πενθήμερου αυτού σεμιναρίου θα λάβουν χώρα :

  • Ανάλυση και μελέτη της αρχαίας πραγματείας «Η Πύλη της Γνώσης», του πολυμαθούς λόγιου και φωτισμένου δασκάλου Τζάμγκον Μίπαμ Ρίνποτσε,
  • Σύντομη επεξήγηση επιλεγμένων θεμάτων που θα προκύψουν μέσα από τις επισημάνσεις-προτάσεις των συμμετεχόντων (αυτό θα γίνεται στο τέλος της κάθε διδασκαλίας),
  • Μαθήματα θιβετανικής γλώσσας, εκμάθηση αλφαβήτου και ανάγνωσης.

Το αντικείμενο του σεμιναρίου

Η πραγματεία με τίτλο «Η Πύλη για εισέλθουμε στο μονοπάτι ενός Παντίτα» ή εν συντομία «Η Πύλη της Γνώσης» του πολυμαθούς λόγιου και φωτισμένου δασκάλου Τζάμγκον Μίπαμ Ρίνποτσε, θα είναι το αντικείμενο της ανάλυσης και της μελέτης αυτού του σεμιναρίου.

Η πραγματεία αυτή περιέχει 10 άκρως σημαντικά θέματα τα οποία επιγραμματικά είναι:

1) Τα 5 Σκάντας ή τα 5 σωρεύματα 2) Τα στοιχεία 3) Οι πηγές 4) Εξαρτώμενη προέλευση 5) Το σωστό και το λάθος 6) Οι ικανότητες 7) Χρόνος 8) Οι αλήθειες 9) Τα μονοπάτια 10) Εξαρτώμενα και μη εξαρτώμενα φαινόμενα.

Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συγγραφέας στην εισαγωγή:

” Αν επιθυμείτε να επιτύχετε τη γνώση που δύναται να διακρίνει και που αλάνθαστα διαπιστώνει τι πρέπει να γνωρίζει, θα πρέπει να μελετήσετε αυτά τα δέκα θέματα που οδηγούν στην πολυμάθεια, όπως διδάσκεται στις μεγάλες σούτρες και πραγματείες.

Με τη δύναμη της κατανόησης και της γνώσης πάνω στα δέκα αυτά θέματα, κανείς θα είναι απαλλαγμένος από τις αυταπάτες των λανθασμένων απόψεων που πρέπει να εγκαταλειφθούν, εξοβελίζοντας τα δέκα είδη εγωκεντρικών αντιλήψεων και ούτω καθεξής, φθάνοντας στη γνώση των πραγμάτων ως έχουν.”

* Η παρουσία του Κένπο Νέντον θα μας βοηθήσει στη ουσιαστική και σε βάθος μελέτη του τόσο σημαντικού αυτού κειμένου. Το σεμινάριο αυτό θα αποτελέσει την απαρχή της διαδικασίας ανάλυσης του κειμένου, η οποία για να ολοκληρωθεί θα απαιτηθούν και άλλα σεμινάρια τα οποία θα διοργανωθούν εν ευθέτω χρόνο.

Ημερήσιο πρόγραμμα

Τετάρτη 26/9 ~ 20.00-22.00,

Πέμπτη 27/9 και Παρασκευή 28/9 ~ 19.30-22.00,

Σάββατο 28/9 και Κυριακή 30/9 ~ 18.00-22.00 (με ενδιάμεσο μισάωρο διάλλειμα για κάθε μέρα).

* Τα μαθήματα θιβετανικών θα γίνουν εκτός αυτού του ωραρίου και συνολικά για τα πρώτα αυτά μαθήματα θα χρειαστούν περίπου 4-5 ώρες. 

Προτεινόμενοι τρόποι συνεισφοράς

Η εθελοντική συνεισφορά όλων των συμμετεχόντων είναι σημαντική και απαραίτητη, προκειμένου να καλυφθούν αεροπορικά εισιτήρια-διαμονή-σίτιση-μεταφορά των δασκάλων, ενοικίαση του συνεδριακού χώρου, αγορά τελετουργικών αντικειμένων και διάφορα άλλα οργανωτικά και λειτουργικά έξοδα.

Με βάση τα παραπάνω και με την πρόθεση το σεμινάριο να είναι προσιτό σε κάθε ενδιαφερόμενο, προτείνονται οι παρακάτω τρόποι συνεισφοράς:

  • 50€/άτομο για όλο το σεμινάριο (για έγκαιρη κράτηση & εξόφληση έως 20 Σεπτεμβρίου).
  • 45€/άτομο για όλο το σεμινάριο (για ζευγάρια ή παρέες άνω των 3 ατόμων και για έγκαιρη κράτηση & εξόφληση έως 20 Σεπτεμβρίου,
  • 35€/άτομο για όλο το σεμινάριο (για άνεργους ή φοιτητές και για έγκαιρη κράτηση & εξόφληση έως 20 Ιουλίου, απαραίτητη η επίδειξη της κάρτας ανεργίας, ή φοίτησης).
  • 60€/άτομο για όλο το σεμινάριο (για κράτηση και εξόφληση μετά τις 20 Σεπτεμβρίου).
  • Για συμμετοχή σε μεμονωμένες ημέρες του σεμιναρίου, 12€/ημέρα για Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή και 15€/ημέρα για Σάββατο και Κυριακή.
  • Για τα μαθήματα θιβετανικών 7€/ώρα ή 30€ για όλη τη σειρά μαθημάτων.

Προσφορά προς τους δάσκαλους

Συνηθίζεται παραδοσιακά να δίνεται μια προσφορά προς τους δασκάλους, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις ανεκτίμητες διδασκαλίες και την καθοδήγηση που τόσο ευγενικά δοθήκανε από αυτούς. Οι Λάμα, οι μοναχοί και οι μεταφραστές κανονικά δεν πληρώνονται για αυτές καθαυτές τις υπηρεσίες τους, προκειμένου όμως να συνεχίζουν ανεμπόδιστα το πολύτιμο έργο τους, εξαρτώνται και στηρίζονται στη γενναιοδωρία των ευεργετών και μαθητών.

Μια τέτοια προσφορά είναι προαιρετική και ξεχωριστή από τη συνεισφορά για το σεμινάριο, το ύψος της καθορίζεται από τη δυνατότητα και τη διάθεση γενναιοδωρίας του μαθητή.

Οι προσφορές αυτές συγκεντρώνονται όλες μαζί και στο τέλος δίνονται στον Ρίνποτσε και στους Λάμα.

Διευκρίνιση:

Ο χαρακτήρας όλης της οργάνωσης είναι απολύτως μη κερδοσκοπικός, χωρίς ουδεμία πρόθεση για εμπορευματοποίηση.Το κέντρο που διοργανώνει το σεμινάριο είναι ένας αναγνωρισμένος βουδιστικός ευκτήριος οίκος, που συντηρείται αποκλειστικά από τις δωρεές και τη στήριξη των μελών του. Μοναδικός σκοπός του σεμιναρίου, είναι να δοθεί πρόσβαση στις αγνότερες και ύψιστες βουδιστικές διδασκαλίες και μεταδόσεις.
Θα είναι πολύ καλό οι συνεισφορές να δίνονται με την αίσθηση ειλικρινούς γενναιοδωρίας και με τη σκέψη ότι μέσα από αυτές ένα εξαιρετικά ωφέλιμο σεμινάριο μπορεί να λάβει χώρα και στην Ελλάδα.
Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στο γεγονός αλλά έχει σοβαρή οικονομική δυσκολία, παρακαλούμε να επικοινωνήσει μαζί μας, σίγουρα θα βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Τόπος διεξαγωγής & Δηλώσεις Συμμετοχής

Ο τόπος διεξαγωγής του σεμιναρίου θα είναι το φιλόξενο και ευρύχωρο STUDIO – ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΤΣΙΚΑ, το οποίο εδρεύει στην οδό Αριστοτέλους 67 Αθήνα, Πλ. Βικτωρίας, 4ος όροφος, (100 μέτρα από το σταθμό ΗΣΑΠ Βικτώρια ανάμεσα στις οδούς Φερών και Ιουλιανού).

Παρακαλούμε θερμά, όλους όσους θα παρακολουθήσουν το σεμινάριο να δηλώσουν τη συμμετοχή τους ηλεκτρονικά, αποστέλλοντας το ονοματεπώνυμο, ένα τηλέφωνο επικοινωνίας (κινητό ή σταθερό) και το αν θα παρακολουθήσουν όλο ή μέρος του σεμιναρίου, καθώς και αν ενδιαφέρονται για τα μαθήματα θιβετανικής γλώσσας.

Δήλωση συμμετοχής μπορεί να γίνει και με την αποστολή ενός γραπτού μηνύματος (SMS), μόνο που στην προκειμένη περίπτωση θα θέλαμε και την ηλεκτρονική διεύθυνσή (E mail) του συμμετέχοντα.

Το να γνωρίζουμε έγκαιρα τους συμμετέχοντες θα βοηθήσει αφάνταστα τον προγραμματισμό μας.

Αν έχετε φίλες-ους και γνωστούς που θα ενδιαφερόντουσαν για ένα τέτοιο σεμινάριο, παρακαλούμε προωθήστε το μήνυμα.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ !

Για οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

¯‾¯‾¯‾¯‾¯‾¯‾¯‾¯‾¯‾¯‾¯‾¯‾¯‾¯‾¯‾¯‾¯‾¯‾¯‾¯‾¯‾¯‾¯‾¯‾‾‾‾
Βουδιστικό κέντρο Αθήνας,
ΚΑΡΜΑ ΝΤΡΟΥΜΠ ΓΚΙΟΥ ΤΣΕΚΟΡ ΛΙΝΓΚ – BODHIPATH
6974-373611 (απογεύματα και Σ/Κ),  
info@bodhipath.gr  & karma.drubgyu.chokhor.ling@gmail.com

ΚΕΝΠΟ ΝΕΝΤΟΝ / KHENPO NGEDON

 
Tagged with: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,046 other subscribers
%d bloggers like this: