ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΑΧΑΜΟΥΝΤΡΑ 2012 ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΝΓΚΠΑ ΡΙΝΠΟΤΣΕ, Αναλυτικό πρόγραμμα, Πληροφορίες & Δηλώσεις συμμετοχής.

Μια εξαιρετική ευκαιρία να ασκηθούμε και να εμβαθύνουμε  στο διαλογισμό και σε προχωρημένες πρακτικές θα είναι το εξαήμερο σεμινάριο Μαχαμούντρα που θα λάβει χώρα 13-20 Αυγούστου υπό την καθοδήγηση του Σάνγκπα Ρίνποτσε ενός πραγματωμένου δασκάλου και ασκητή.

Ο Ρίνποτσε θα διδάξει μέσα από το κείμενο-σχόλιο του 3ου Κάρμαπα Ράνγτζουν Ντόρτζε πάνω στη Μαχαμούντρα το οποίο βήμα-βήμα περιγράφει τα εξελικτικά στάδια ενός ασκούμενου στο ύψιστο ταντρικό μονοπάτι και που περιέχει πολύτιμες συμβουλές και οδηγίες-κλειδιά που ξεκλειδώνουν εγγενείς ποιότητες του νου εξαγνίζοντας λεπτά και καλά κρυμμένα πέπλα, βοηθώντας τον ασκούμενο να εμβαθύνει ολοένα και περισσότερο στον διαλογισμό του.

“ Σκοπός της ατραπού της Μαχαμούντρα είναι να διαλύσει ολότελα το σκοτάδι του νου. Κάθε φορά που διαλογιζόμαστε, εξαγνίζουμε μέρος αυτού του σκότους.

Η αληθινή φύση του νου είναι φως, πέρα από κάθε σκοτάδι. Παρά το γεγονός ότι έχουμε έμφυτη αυτή την εξαίρετη ιδιότητα-ποιότητα, πολύ δύσκολα έχουμε την εμπειρία της.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Επειδή, διάφορα πέπλα και αμαυρώσεις επισκιάζουν τον νου, αποτρέποντάς τον έτσι να δει, τον ίδιο του τον εαυτό. Είναι παρόμοιο με το πώς τα σύννεφα επισκιάζουν τον ήλιο. Τα πέπλα βέβαια είναι προσωρινά, διότι είναι δυνατόν να εξαγνισθούν.

Αυτός είναι ο σκοπός της διαλογιστικής πρακτικής, να διαλυθούν τα πέπλα του νου και να γίνει βίωμα η εγγενής πραγματική φύση του. ”

Η μετάδοση ενός τόσο σπουδαίου κειμένου θα αποτελέσει το στέρεο έδαφος και τη βάση για την εφαρμογή διαλογιστικών τεχνικών όπως η Σάματα και η Βιπάσανα (Σίνε-Λάκτον), οι οποίες θα αποτελέσουν τις κυρίαρχες πρακτικές διαλογισμού στις οποίες θα ασκηθούμε κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.

Επιπρόσθετα θα έχουμε την ευκαιρία να λάβουμε τη μύηση-μετάδοση του Μιλαρέπα, του φωτισμένου γιόγκι της γενεαλογίας μας, που πραγμάτωσε τη Μαχαμούντρα, έφτασε δηλαδή στο ύψιστο πνευματικό επίπεδο και μάλιστα στη διάρκεια μιας και μόνο ζωής. Μέσα από αυτή τη μετάδοση λαμβάνουμε την ευλογία να μπορέσουμε και εμείς να φτάσουμε στο ίδιο επίπεδο μέσα από την άσκηση της Γκουρουγιόγκα, την άσκηση σ’ έναν φωτισμένο δάσκαλο.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου ο Ρίνποτσε θα εκτελέσει την τελετή του Ντζάμπαλα, μιας διαλογιστικής μεθόδου της Βατζραγιάνα που ενισχύει την τύχη, την αφθονία και την ευημερία σε κάθε επίπεδο. Αυτό είναι ιδιαίτερα ευοίωνο για τη σημερινή εποχή που πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από έλλειψη ευνοϊκών συνθηκών και από έλλειψη «πνευματικής και υλικής αφθονίας».

Και τέλος, θα έχουμε την ευκαιρία να λάβουμε τους βασικούς όρκους-υποσχέσεις ηθικής συμπεριφοράς για τους λαϊκούς ασκητές, τους επονομαζόμενους όρκους Πρατιμόκσα. Η λήψη αυτών των όρκων δεν είναι υποχρεωτική για κάθε συμμετέχοντα, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς όμως, ότι παίρνοντας αυτές τις υποσχέσεις ενδυναμώνει την προσωπική άσκησή του και συσσωρεύει ακόμα περισσότερο αρετή.  

Περισσότερες πληροφορίες για τη σημασία των ταντρικών μεταδόσεων ΕΔΩ.

Διευκρίνιση:

Το σεμινάριο απευθύνεται σ’ όλους, ανεξάρτητα το πόσο προχωρημένο ή όχι θεωρεί κανείς τον εαυτό του, το χρόνο ενασχόλησης, την πρότερη γνώση και τις πρακτικές που γνωρίζει, ανεξαρτήτου ηλικίας και κοινωνικής θέσης. Χρειάζεται απλά διάθεση και όρεξη για διαλογισμό και εσωτερική έρευνα και επιθυμία για  πνευματική εξέλιξη.
Να διευκρινιστεί επίσης ότι όσοι θα λάβουν τη μύηση-μετάδοση του Μιλαρέπα και τους όρκους Πρατιμόκσα, χρειάζεται πρωτύτερα να έχουν λάβει αυτό που στο βουδιστικό Ντάρμα ονομάζουμε «Καταφύγιο».
Το καταφύγιο αποτελεί το συνειδητό άνοιγμα στις διδασκαλίες της αλήθειας (Ντάρμα) και το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται όλη η άσκηση μας μέχρι να φτάσουμε στην τέλεια αφύπνιση.
Όσοι δεν το έχουν λάβει θα το λάβουν από τον Ρίνποτσε καθώς και σύντομες εξηγήσεις για τη σημασία και το όφελός του.

Ακολουθούν πληροφορίες για:

 • Το αναλυτικό ημερήσιο πρόγραμμα,
 • Τον τόπο διεξαγωγής, τους τρόπους διαμονής και σίτισης,
 • Τους προτεινόμενους τρόπους συνεισφοράς,
 • Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (13/8)

 • Άφιξη Ρίνποτσε και παραμονή του στην Αθήνα

ΤΡΙΤΗ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (14/8)

 • 13.00              Άφιξη Ρίνποτσε στο χώρο του σεμιναρίου
 • 13.30              Μεσημεριανό
 • Εν συνεχεία τακτοποίηση στα δωμάτια και ανάπαυση
 • 19.00-21.30     Διδασκαλίες & Διαλογισμός

ΤΕΤΑΡΤΗ 15, ΠΕΜΠΤΗ 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (15,16/8)

 • 8.00-9.30         Πρωινό
 • 10.30-13.00    Διδασκαλίες & Διαλογισμός
 • 13.30                   Μεσημεριανό
 • 18.30-19.30    Ελαφρύ βραδινό
 • 19.30-21.30     Διδασκαλίες & Διαλογισμός

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (17/8)

 • 8.00-9.30         Πρωινό
 • 10.30-13.00    Διδασκαλίες & Διαλογισμός
 • 13.30                   Μεσημεριανό
 • 18.30-19.30    Ελαφρύ βραδινό
 • 19.30-21.30     Όρκοι Πρατιμόκσα, Εξηγήσεις και Μετάδοση

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (18/8)

 • 8.00-9.30         Πρωινό
 • 10.30-13.00    Διαλογισμός
 • 13.30                   Μεσημεριανό
 • 18.30-19.30    Ελαφρύ βραδινό
 • 19.30-21.30     Μύηση Μιλαρέπα, Εξηγήσεις και Μετάδοση

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (19/8)

 • 8.00-9.30         Πρωινό
 • 10.30-13.00    Τελετή Ντζάμπαλα και τελετή προσφορών ΤΣΟΚ (πνευματικό συμπόσιο)
 • 13.30                    Μεσημεριανό
 • 18.30-19.30    Ελαφρύ βραδινό
 • 19.30-21.30     Διαλογισμός και αποχαιρετιστήριο πάρτι με Βουδιστικό Κίρταν

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (20/8)

 • 8.30                 Πρωινό
 • 10.00               Αναχώρηση του Ρίνποτσε για το αεροδρόμιο
* Η διάρκεια των διαλογιστικών περιόδων μπορεί να αυξομειωθεί ανάλογα με την κρίση του Ρίνποτσε.
* Ο Ρίνποτσε θα διδάσκει στα Αγγλικά και η Λάμα Μαριάντζελα θα μεταφράζει στα Ελληνικά.
* Κατά τη διάρκεια των διαλλειμάτων όποιος το επιθυμεί μπορεί στο δωμάτιο του ή την κλειστή αίθουσα συναντήσεων να εξασκηθεί ακόμα περισσότερο στην πρακτική της Σάματα-Βιπάσνα ή να κάνει την προσωπική του άσκηση, να αναπαυθεί ή να κάνει κάποια κοντινή εξόρμηση για μπάνιο. 


ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ, ΔΙΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΣΙΤΙΣΗ

Το σεμινάριο θα λάβει χώρα  στον «Μίτο της Αριάδνης» έναν φιλόξενο και όμορφο χώρο στο γραφικό Γαλαξείδι Φωκίδας πολύ κοντά στο ενεργειακό μέρος των Δελφών.

Ο Μίτος της Αριάδνης είναι ένα κατάφυτο κτήμα είκοσι στρεμμάτων, με ελιές, αμυγδαλιές και αυτοφυή λουλούδια που διαθέτει, κλειστή κλιματιζόμενη αίθουσα σεμιναρίων – εργαστηρίων, ανοιχτό – σκεπαστό χώρο σεμιναρίων – εργαστηρίων για τους ομαδικούς διαλογισμούς, πέντε δίκλινους ξενώνες (που μπορούν να γίνουν τρίκλινοι), για τη διαμονή των επισκεπτών, πλυντήριο ρούχων και ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο.

Όλα τα οικήματα, κτισμένα με ευαισθησία και προσοχή, εναρμονίζονται στο φυσικό περιβάλλον και προσφέρουν ανεμπόδιστη θέα σε βουνά και θάλασσα. Ο τόπος προσφέρεται για ήρεμη διαμονή, δημιουργικές εξορμήσεις, αλλά και δραστηριότητες πολιτισμού.

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες στην ιστοσελίδα www.zofokida.gr/ariadni

Κόστη διαμονής στον Μίτο της Αριάδνης

Κάθε ξενώνας διαθέτει δύο κρεβάτια, με δυνατότητα τοποθέτησης τρίτου, ανεμιστήρα, σίδερο και σιδερώστρα. Οι τέσσερις ξενώνες διαθέτουν τζάκι, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα και αυτόνομη αυλή.

 •  50€/ημέρα, τρίκλινο,
 •  40€/ημέρα, δίκλινο,

Κόστη διαμονής σε σκηνές (εντός του κτήματος)

Υπάρχει η δυνατότητα για διαμονή σε σκηνές, σε κατάλληλους γι’ αυτό χώρους του κτήματος.

 •  5€/ημέρα, σε σκηνή του επισκέπτη.

Κόστη διαμονής σε κοντινούς ξενώνες

Για μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων και για όσους το επιθυμούν, υπάρχει δυνατότητα διαμονής σε κοντινούς ξενώνες, οι οποίοι προσφέρουν σε ειδικές τιμές δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια σε όσους θα συμμετέχουν στο σεμινάριο.

1) Ξενοδοχείο Γανυμήδης

www.ganimede.gr
Τηλέφωνο       : 22650 41328
Κινητό τηλ.     : 6937154567 (όλη την ημέρα)
Δίκλινο: 40€/ημέρα χωρίς πρωινό, Μονόκλινο: 30€ χωρίς πρωινό

2) Ξενοδοχείο Γαλαξείδι

www.hotelgalaxidi.gr
Τηλέφωνο       : 22650 41850, 22650 41851
Κινητό τηλ.     : 6972108163
Δίκλινο: 40€/ημέρα χωρίς πρωινό, Μονόκλινο: 30€ χωρίς πρωινό

3) Ξενοδοχείο Πόρτο Λούρμπας

www.portolourbas.com
Τηλέφωνο       : 22650 41230
Δίκλινο: 50€/ημέρα με πρωινό, Μονόκλινο: 35€ με πρωινό

Σημαντική επισήμανση:

Οι παραπάνω τιμές ισχύουν για τουλάχιστον 4 διανυκτερεύσεις και μόνο για τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο, το οποίο θα πρέπει να επισημάνετε και στον ξενοδόχο, αναφέροντάς ότι η παραμονή αφορά «το σεμινάριο στον Μίτο της Αριάδνης».

Ημερήσια γεύματα 

Για το φαγητό το κόστος είναι 7€/άτομο/ημέρα και περιλαμβάνει 3 γεύματα ανά ημέρα, πρωινό, μεσημεριανό και ελαφρύ βραδινό.

Θα υπάρχει άτομο που θα αναλάβει το μαγείρεμα και την ετοιμασία όλων αυτών των γευμάτων, όποιος γνωρίζει από μαγειρική και επιθυμεί να δώσει μια χείρα βοηθείας, θα είναι καλό ώστε να βοηθήσουμε και το μάγειρα να έχει χρόνο να παρακολουθήσει μεγαλύτερο μέρος του σεμιναρίου.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ

Η εθελοντική συνεισφορά όλων των συμμετεχόντων είναι σημαντική και απαραίτητη, προκειμένου να καλυφθούν αεροπορικά εισιτήρια-διαμονή-σίτιση-μεταφορά των δασκάλων, ενοικίαση του συνεδριακού χώρου, αγορά τελετουργικών αντικειμένων και διάφορα άλλα οργανωτικά και λειτουργικά έξοδα.

Ως εκ τούτου και με τη σκέψη το σεμινάριο να είναι προσιτό σε κάθε ενδιαφερόμενο, έχουν καθοριστεί οι παρακάτω τρόποι συνεισφοράς:

 • 125€/άτομο για όλο το σεμινάριο (για έγκαιρη κράτηση & εξόφληση έως 20 Ιουλίου).
 • 100€/άτομο για όλο το σεμινάριο (για ζευγάρια ή παρέες άνω των 3 ατόμων και για έγκαιρη κράτηση & εξόφληση έως 20 Ιουλίου,
 • 90€/άτομο για όλο το σεμινάριο (για άνεργους ή φοιτητές και για έγκαιρη κράτηση & εξόφληση έως 20 Ιουλίου, απαραίτητη η επίδειξη της κάρτας ανεργίας, ή φοίτησης).
 • 160€/άτομο για όλο το σεμινάριο (για κράτηση και εξόφληση μετά τις 20 Ιουλίου).
 • Για συμμετοχή σε μεμονωμένες ημέρες του σεμιναρίου, 30€/ημέρα για Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη και 40€/ημέρα για Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Προσφορά προς τους δάσκαλους

Συνηθίζεται παραδοσιακά να δίνεται μια προσφορά προς τους δασκάλους, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις ανεκτίμητες διδασκαλίες και την καθοδήγηση που τόσο ευγενικά δοθήκανε από αυτούς. Οι Λάμα, οι μοναχοί και οι μεταφραστές κανονικά δεν πληρώνονται για αυτές καθαυτές τις υπηρεσίες τους, προκειμένου όμως να συνεχίζουν ανεμπόδιστα το πολύτιμο έργο τους, εξαρτώνται και στηρίζονται στη γενναιοδωρία των ευεργετών και μαθητών.

Μια τέτοια προσφορά είναι προαιρετική και ξεχωριστή από τη συνεισφορά για το σεμινάριο, το ύψος της καθορίζεται από τη δυνατότητα και τη διάθεση γενναιοδωρίας του μαθητή.

Οι προσφορές αυτές συγκεντρώνονται όλες μαζί και στο τέλος δίνονται στον Ρίνποτσε και στους Λάμα.

Διευκρίνιση:

Ο χαρακτήρας όλης της οργάνωσης είναι απολύτως μη κερδοσκοπικός, χωρίς ουδεμία πρόθεση για εμπορευματοποίηση. Το κέντρο που διοργανώνει το σεμινάριο είναι ένας αναγνωρισμένος βουδιστικός ευκτήριος οίκος, που συντηρείται αποκλειστικά από τις δωρεές και τη στήριξη των μελών του. Μοναδικός σκοπός του σεμιναρίου, είναι να δοθεί πρόσβαση στις αγνότερες και ύψιστες βουδιστικές διδασκαλίες και μεταδόσεις.
Θα είναι πολύ καλό οι συνεισφορές να δίνονται με την αίσθηση ειλικρινούς γενναιοδωρίας και με τη σκέψη ότι μέσα από αυτές ένα εξαιρετικά ωφέλιμο σεμινάριο μπορεί να λάβει χώρα και στην Ελλάδα.
Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στο γεγονός αλλά έχει σοβαρή οικονομική δυσκολία, παρακαλούμε να επικοινωνήσει μαζί μας, σίγουρα θα βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Παρακαλούμε θερμά, όλους όσους θα παρακολουθήσουν το σεμινάριο να δηλώσουν τη συμμετοχή τους ηλεκτρονικά, αποστέλλοντας το ονοματεπώνυμο, ένα τηλέφωνο επικοινωνίας (κινητό ή σταθερό), το αν θα παρακολουθήσουν όλο ή μέρος του σεμιναρίου καθώς και το αν έχουν λάβει καταφύγιο.

Δήλωση συμμετοχής μπορεί να γίνει και με την αποστολή ενός γραπτού μηνύματος (SMS), μόνο που στην προκειμένη περίπτωση θα θέλαμε και την ηλεκτρονική διεύθυνσή (E mail) του συμμετέχοντα.

Αν έχετε φίλες-ους και γνωστούς που θα ενδιαφερόντουσαν για ένα τέτοιο σεμινάριο, παρακαλούμε προωθήστε το μήνυμα.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ !

Για οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Βουδιστικό κέντρο Αθήνας,
ΚΑΡΜΑ ΝΤΡΟΥΜΠ ΓΚΙΟΥ ΤΣΕΚΟΡ ΛΙΝΓΚ – BODHIPATH
6974-373611 (απογεύματα και Σ/Κ),  
info@bodhipath.gr  & karma.drubgyu.chokhor.ling@gmail.com

Tagged with: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,046 other subscribers
%d bloggers like this: