ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΒΕΣΑΚ – Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΒΟΥΔΑ 5/5/12

5/5/12, Σάββατο, ώρα 18.00-22.00

  • ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΒΕΣΑΚ – Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΒΟΥΔΑ

Επιγραμματικά το πρόγραμμα:

  • Προβολή βίντεο σχετικά με τη ζωή και το έργο του Βούδα,
  • Εκτεταμένος διαλογισμός στον Βούδα της Μεγάλης Συμπόνιας Τσενρέζικ & απαγγελία του μάντρα της μεγάλης ευσπλαχνίας ΟΜ ΜΑΝΙ ΠΕΜΕ ΧΟΥΝΓ για την παγκόσμια ειρήνη και ευτυχία.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΣΑΚ

Η ημέρα του Βούδα ή αλλιώς το γνωστό ΒΕΣΑΚ ή ΠΟΥΡΝΙΜΑ (Wesak, Vesak, Purnima, Saga Dawa ή Jayanti), είναι παγκοσμίως το σημαντικότερο βουδιστικό φεστιβάλ. Εορτάζεται στην πρώτη πανσέληνο του Μαΐου, αν και η ημερομηνία διαφοροποιείται σε κάποιες χώρες. Τη συγκεκριμένη ημέρα εορτάζεται η γέννηση του Βούδα, ενώ για κάποιους βουδιστές περιλαμβάνεται και ο εορτασμός της Φώτισης του Βούδα και το πέρασμά του στην Παρανιρβάνα.

Εορτάζεται σ’ όλες τις βουδιστικές χώρες όπως το Θιβέτ, η Κίνα, το Νεπάλ, η Ταϋλάνδη, η Σιγκαπούρη οι Φιλιππίνες, το Λάος, η Ταϊβάν, η Σρι Λάνκα, κ.α. με πολύ χρώμα και ευθυμία. Τα σπίτια καθαρίζονται και διακοσμούνται, οι πιστοί επισκέπτονται τα κέντρα και τα μοναστήρια της περιοχής τους για να ακούσουν διδασκαλίες, να ψάλουν ύμνους και προσευχές γαλήνης και αγάπης και να δώσουν τις προσφορές τους στους δασκάλους (Λάμα) και τους μοναχούς. Επίσης στους βωμούς ανάβονται πολλά κεριά, τοποθετούνται λουλούδια κ.α. ενώ κάποιοι ζωγραφίζουν σκηνές από τη ζωή του Βούδα, όπως επίσης δίδονται φαγητά και δώρα σε φτωχούς και ανήμπορους.

Κάθε ανώφελη και μη ενάρετη δραστηριότητα αποφεύγεται, τουναντίον κάθε ενάρετη και ωφέλιμη δραστηριότητα επιδιώκεται με θέρμη, μιας και θεωρείται ότι τη συγκεκριμένη ημέρα ο,τιδήποτε θετικό πράττει κανείς (με σώμα, λόγο και νου) πολλαπλασιάζεται εκατομμύρια φορές !

 

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Οι διδασκαλίες του Βούδα είναι βασισμένες στην αγάπη και τη συμπόνια για κάθε έμβιο ον ανεξαιρέτως. Βάσει αυτού, στον εορτασμό του Βέσακ χρειάζεται να ενεργήσουμε και να κάνουμε κάτι που θα φέρει γαλήνη και συμπόνια στο νου.

Ένας επιδέξιος και άμεσος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό, είναι ο διαλογισμός στον μεγάλο ελεήμονα, στο Βούδα της μεγάλης συμπόνιας, τον ευρύτερα γνωστό Αβαλοκιτεσβάρα ή Τσενρέζικ. Θα απαγγείλουμε ομαδικά (κάτι που αυξάνει την αρετή) ευχές για την απελευθέρωση όλων των όντων από τον τροχό της αλληλεξαρτούμενης ύπαρξης Σαμσάρα καθώς και το εξασύλλαβο μάντρα της μέγιστης συμπόνιας, το μάντρα των μάντρα, το φημισμένο ΟΜ ΜΑΝΙ ΠΕΜΕ ΧΟΥΝΓ, στέλνοντας φως και αγάπη σε κάθε επίπεδο επαναγέννησης, σε κάθε ον.

Η διαδικασία αυτή θα θέλαμε να κρατήσει αρκετή ώρα, έτσι ώστε συνολικά να απαγγελθούν αρκετές χιλιάδες μάντρα και κάθε αρετή και που θα συσσωρευτεί θα αφιερωθεί για την παγκόσμια ειρήνη και ευτυχία!

Το μάντρα ΟΜ ΜΑΝΙ ΠΕΜΕ ΧΟΥΝΓ έχει την ιδιότητα να καθησυχάζει τα αρνητικά συναισθήματα, φέρνοντας γαλήνη και αναπτύσσοντας συμπόνια στο νου.

Να σημειωθεί ότι στο ξεκίνημα του εορτασμού, θα προβληθεί ένα ωραίο και εμπεριστατωμένο ντοκιμαντέρ μιας ώρας, σχετικά με τη ζωή του Βούδα, έτσι ώστε να πάρουμε έμπνευση και εν συνεχεία να ξεκινήσουμε το διαλογισμό μας.

Στο τέλος του διαλογισμού θα βγάλουμε αναμνηστική ομαδική φωτογραφία την οποία θα αποστείλουμε σε μεγάλους δασκάλους της γενεαλογίας μας για να ευλογήσουν τα άτομα που θα βρίσκονται σ’ αυτή.

ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ

Πολλά καντηλάκια ή κεριά για προσφορά φωτός, λουλούδια και το μάλα μας (προσευχητάρι).

Συνεισφορά: Είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις να γίνονται προσφορές στους ναούς και τα κέντρα. Ως εκ τούτου, όποιος επιθυμεί να συνεισφέρει στο δύσκολο έργο της αποπληρωμής των πάγιων μηνιαίων εξόδων του κέντρου, μπορεί να αφήσει στο ειδικό κουτί την προσφορά του.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Βουδιστικό κέντρο Αθήνας,
Καρμα Ντρουμπ Γκιου ΤσεΚορ Λινγκ – BodhiPath
Ρουμπέση 70 Νέος Κόσμος (πλησίον σταθμού μετρό & τραμ Νέος Κόσμος)
Πληροφορίες:  6974-373611
 
info@bodhipath.gr & karma.drubgyu.chokhor.ling@gmail.com
https://www.facebook.com/Buddhism.Athens.Greece
https://twitter.com/#!/Buddhism_Athens
 

Tagged with: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,045 other subscribers
%d bloggers like this: