ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012

31/3, ΣΑΒΒΑΤΟ, ώρα 14.00-15.00 
 • ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΛΑΜΑ ΜΑΡΙΑΝΤΖΕΛΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ, Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟΥ ΝΟΥ, Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Ανοιχτή ομιλία στον πολυχώρο πολιτισμού του Δήμου Παλαιού Φαλήρου Τερψιχόρης 51 & Αρτέμιδος. Διοργάνωση όμιλος για την UNESCO Τ.Λ.Ε.Ε.

1/4, ΚΥΡΙΑΚΗ ώρα 12.30
 • ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΑΙΝΩΝ, ΤΩΝ ΜΑΝΤΡΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 7 ΑΠΌ ΤΙΣ 23 ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΤΣΙΚΣΕ ΚΟΥΝΤΡΟΛ (Μέρος Α΄)

Σ’ αυτό το σεμινάριο θα δοθούν οι έπαινοι, τα μάντρα και οι αντίστοιχοι (απλοί) οραματισμοί των διαλογιστικών όψεων της Άσπρης, Πράσινης, Χρυσής Τάρας, της Κόκκινης Τάρας (Κουρουκούλε), της Πραζναπαραμίτα,  Νάμγκυελμα και Ντούκαρ.

Μ’ αυτόν τον τρόπο όσοι έλαβαν τις αντίστοιχες μυήσεις θα μπορούν να εκτελούν την πλέον σύντομη εκδοχή άσκησης σε όποια όψη (ή όψεις) επιλέξουν να κάνουν. Έτσι θα κρατάνε ζωντανή την ευλογία των μυήσεων που έλαβαν, αποκομίζοντας τα οφέλη των ιδιοτήτων της όψης που επικαλούνται.

Επιπρόσθετα από τη συγκεκριμένη ημέρα, όσοι το επιθυμούν, θα μπορούν να προμηθευτούν το βιβλίο με τις γενικότερες πληροφορίες για τις διαλογιστικές όψεις του Τσίκσε Κούντρολ, στα ελληνικά.

< Ελάχιστη προτεινόμενη συνεισφορά: 20€ (πλέον της προσφοράς προς τη δασκάλα).

6/4 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ώρα 20.00 
 • ΤΣΟΚ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ, ΤΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΜΙΛΑΡΕΠΑ

Η πανσέληνος είναι μια ευοίωνη και ενεργειακά δυνατή ημέρα για την άσκηση του διαλογισμού. Λέγεται μάλιστα ότι λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας, ό,τι θετικό προκύπτει μέσα από το διαλογισμό πολλαπλασιάζεται πολλές φορές.

Ένα ακόμα επιδέξιο μέσο της Βατζραγιάνα (Διαμαντένιος Δρόμος) για συσσώρευση θετικού Κάρμα και εξαγνισμό των εμποδίων είναι οι ομαδικές τελετές προσφορών, γνωστές και ως Τσογκ Πούντζια (Σκτ. Γκανατσάκρα Σάντανα), που αποτελούν μια ιδιαίτερα δυνατή μέθοδο μέσα από την οποία προκύπτει όφελος σε πολλά επίπεδα για όλους τους συμμετέχοντες.

Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας τελετής οι συμμετέχοντες μπορούν (προαιρετικά) να απαγγείλουν μάντρα και θετικές ευχές αλλά και να φέρουν υγιεινές φαγώσιμες και πόσιμες προσφορές που ευλογούνται και εν συνεχεία μοιράζονται στους παρευρισκόμενους.

7/4,ΣΑΒΒΑΤΟ ώρα 19.30 & 8/4, ΚΥΡΙΑΚΗ ώρα 12.30                          
 • ΣΑΜΑΤΑ-ΒΙΠΑΣΑΝΑ, Διαλογισμός της γαλήνευσης του Νου και Υπερβατικός Διαλογισμός (Α΄ Μέρος)

Σ’ αυτό το σεμινάριο θα έχουμε την ευκαιρία να εντρυφήσουμε στον αυθεντικό, παραδοσιακό διαλογισμό, σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν από τον ιστορικό Βούδα Σακυαμούνι, καθώς και από μεταγενέστερους φωτισμένους δασκάλους.

Στη διάρκεια των δύο αυτών ημερών θα επικεντρωθούμε στην καλύτερη κατανόηση του νοήματος καθώς και στην πρακτική εφαρμογή του διαλογισμού. Θα έχουμε την ευκαιρία, να μάθουμε χρήσιμες οδηγίες στο πώς κάνουμε διαλογισμό, τα διάφορα εξελικτικά στάδια και τον τελικό-απώτερο στόχο αυτού, καθώς και τα οφέλη-εμπειρίες που προκύπτουν όταν εξασκούμαστε με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Επιπρόσθετα σύντομες περίοδοι καθιστικού διαλογισμού καθοδηγούμενοι από τη Λάμα θα λάβουν χώρα, έτσι ώστε να έχουμε την ευκαιρία να ασκηθούμε στον καθιστικό διαλογισμό Σάματα (Θιβ. Σίνε, Ελ. Γαλήνια Παραμονή) και στον υπερβατικό διαλογισμό Βιπάσανα, (Θιβ. Λάκτον, Ελ. Βαθιά Ενόραση ή Ανώτατη Θέαση).

Γενικά, ο διαλογισμός είναι μια πανάρχαια τεχνική ενδοσκόπησης που αμέτρητοι άνθρωποι χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν ως μέσο αυτοβελτίωσης και πνευματικής εξέλιξης. Πολλοί σοφοί δίδαξαν πλείστες τεχνικές διαλογισμού μέσω των οποίων αρκετοί άνθρωποι ωφελήθηκαν. Ένας απ’ αυτούς ήταν και ο ιστορικός Βούδας Σακυαμούνι, γνωστός και ως Σιντάρτα Γκοτάμα ο οποίος πριν από περίπου 2.500 χρόνια, μέσα από τη βαθιά σοφία την οποία βίωσε, τελειοποίησε την πρακτική του διαλογισμού, διδάσκοντας τεχνικές και τρόπους που οδηγούν βαθμιαία στο ύψιστο επίπεδο πνευματικής επίτευξης.

Τα οφέλη του διαλογισμού -που διδάχτηκαν επίσης αναλυτικά από τον ιστορικό Βούδα– είναι πάρα πολλά και σ’ αυτό συνηγορούν πλέον αρκετές επιστημονικές έρευνες, επιβεβαιώνοντας τις πολλαπλές θετικές επιδράσεις που έχει στον άνθρωπο. Τα οφέλη αυτά δεν αποτελούν προνόμιο «κάποιων εκλεκτών». Αφορούν όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου, πεποιθήσεων, κοινωνικής και φυσικής κατάστασης. Έστω λίγη -και ει δυνατόν- τακτική εξάσκηση στην πρακτική του διαλογισμού, θα επηρεάσει και θα αγκαλιάσει την καθημερινότητα  μας και ολόκληρη τη ζωή μας, δίνοντάς τους όλο και βαθύτερο νόημα.

Μερικά από τα οφέλη του διαλογισμού είναι:

 • Ανάπτυξη εγρήγορσης κάθε στιγμή,
 • Γαλήνη στο νου ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες,
 • Σταθερός νους που δεν διασπάτε εύκολα,
 • Άνοιγμα καρδιάς και κατανόηση των καταστάσεων μέσα και έξω μας,
 • Εσωτερική χαρά και αισιοδοξία χωρίς ιδιαίτερο λόγο,
 • Αυθόρμητη εσωτερική σοφία και διαύγεια να λαμβάνουμε σωστές αποφάσεις.

Ο διαλογισμός έχει πολλά επίπεδα εμβάθυνσης και ενδοσκόπησης και μέσω αυτού μπορούμε να φθάσουμε -εάν το επιθυμούμε πραγματικά- ακόμα και στην κατανόηση της ύψιστης αλήθειας όλης της ύπαρξης. Θα πρέπει όμως πρώτα να ξεκινήσουμε από τα βασικά, να μάθουμε να γαληνεύουμε και να σταθεροποιήσουμε τον συνεχώς ανήσυχο και πολυάσχολο νου μας. Αυτό θα μας οδηγήσει στην καλύτερη κατανόηση του εαυτού μας και κατ’ επέκταση στην καλύτερη αντιμετώπιση των εξωτερικών συνθηκών που βιώνουμε καθημερινά, διότι θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίον αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα.

< Ελάχιστη προτεινόμενη συνεισφορά: 30€ (πλέον της προσφοράς προς τη δασκάλα).

22/4,  ΚΥΡΙΑΚΗ ώρα 12.30
 • ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΤΑΡΑΣ

Ένας εξαίρετος και από τους πλέον επιδέξιους τρόπους να συσσωρεύσουμε αρετή – γεγονός θεμελιώδους σημασίας για την πνευματική εξέλιξή μας- είναι η άσκηση της Πράσινης Τάρας. Ένας διαλογισμός που έχει τη δύναμη να εξουδετερώσει όλες τις εξωτερικές και εσωτερικές ανεπιθύμητες συνθήκες στη ζωή μας βοηθώντας εμάς τους ίδιους μα και όσους θέλουμε να βοηθήσουμε επίσης.

 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Βουδιστικό κέντρο Αθήνας,
Καρμα Ντρουμπ Γκιου ΤσεΚορ Λινγκ – BodhiPath
Ρουμπέση 70 Νέος Κόσμος (πλησίον σταθμού μετρό & τραμ Νέος Κόσμος)
Πληροφορίες:  6974-373611
info@bodhipath.gr & karma.drubgyu.chokhor.ling@gmail.com
www.athensbuddhistcenter.org
https://www.facebook.com/Buddhism.Athens.Greece
https://twitter.com/#!/Buddhism_Athens
 
 
Tagged with: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,046 other subscribers
%d bloggers like this: