ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΛΑΡΕΠΑ

Ο Μιλαρέπα (Milarepa) είναι ίσως ο πιο διάσημος γιόγκι και άγιος του Θιβέτ. Πολλές φορές αναφερόμαστε σ’ αυτόν ως “Ο Μεγάλος Γιόγκι του Θιβέτ” και ως “Ο Άρχοντας των Ρέπα, των Ασκητών”.

Έγινε ευρέως γνωστός για δύο κυρίως λόγους:

  • Πρώτον γιατί κατάφερε να φθάσει στην ύψιστη φώτιση, στην αξεπέραστη πνευματική κατάσταση που μπορεί να βιώσει ένα ον, σε δώδεκα μόλις χρόνια, μέσα από ένα σώμα και σε μια ζωή.
  • Και δεύτερον λόγω της πολύ ωραίας φωνής που διέθετε, (εξ’ ου και το θιβετανικό όνομα Τόπανγκα-Αυτός που έχει ωραία φωνή), εξηγούσε το Ντάρμα και τα ύψιστα πνευματικά βιώματά του, μέσα από τραγούδια και μελωδίες που αυθόρμητα και αυτοσχέδια συνέθετε καθώς δίδασκε. Αυτά τα τραγούδια είναι γνωστά ακόμα και σήμερα και έχουν καταγραφεί σαν τα «100.000 τραγούδια του Μιλαρέπα».

Βέβαια, η ζωή και η πνευματική πορεία του Μιλαρέπα, ιδιαίτερα στο ξεκίνημά της, κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Εξαιτίας των αρνητικών πράξεων που δημιούργησε στα νεανικά του χρόνια μέσα από το θυμό του και την εκδίκηση που επιζητούσε από συγγενείς του για τον πόνο και τη δυστυχία που προκάλεσαν σ’ αυτόν και τη μητέρα του ύστερα από το θάνατο του πατέρα του, έκανε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια και με τη βοήθεια του φωτισμένου δασκάλου του Μάρπα του Μεταφραστή έφτασε στην κατάσταση της υπέρτατης αφύπνισης, στην κατάσταση πέρα από τον κύκλο της γέννησης και του θανάτου, Σαμσάρα.

Αποτέλεσε τον άξιο συνεχιστή και διάδοχο στην πνευματική γενεαλογία των Καγκιούπα, όντας ο κάτοχος της γενεαλογίας ύστερα από τον δάσκαλο του, τον Μάρπα, και αυτός που μετέδωσε τις ιδιαίτερες τεχνικές και αδαμάντινες μεθόδους της ασκητικής αυτής γενεαλογίας στους κύριους μαθητές του, τον Ρέτσουνγκπα και τον Γκαμπόπα (ο επόμενος κάτοχος της γενεαλογίας). Μέσω του Γκαμπόπα οι ιδιαίτερες αυτές ασκήσεις μεταδόθηκαν στον 1ο Κάρμαπα Ντύσουμ Κυένπα και μέσω των διαδοχικών ενσαρκώσεων του Κάρμαπα (έως σήμερα δεκαεπτά τον αριθμό) έχουν φθάσει και σ’ εμάς.  

ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΤΟΜΗ,

  • ευλάβειας και τέλειας πίστης προς τον φωτισμένο δάσκαλο και τις διδασκαλίες,
  • απάρνησης προς κάθε τι εγκόσμιο και
  • αδιάκοπης ασκητικής επιμονής και ζήλου.

Η ζωή του αποτελεί σημείο αναφοράς, παράδειγμα προς μίμηση καθώς και μεγάλη έμπνευση -ακόμα και σήμερα- για κάθε γιόγκι και ασκητή, για όλους όσους ασκούνται στο μονοπάτι της μεγάλης απελευθέρωσης.

Λέγεται ότι σύμφωνα με μια ευλογία που έδωσε ο ίδιος ο Μιλαρέπα στη δύση της ζωής του, οποιοσδήποτε ακούσει το όνομα του έστω για μια και μόνη φορά δεν θα ξαναγεννηθεί στα κατώτερα επίπεδα ύπαρξης για επτά (7) συνεχείς ενσαρκώσεις!

Αυτό ήταν κάτι που είχε προφητευθεί επίσης και από άλλους Βούδες και αγίους που έζησαν πριν τον Μιλαρέπα.

“ Όλες οι εγκόσμιες προσπάθειες καταλήγουν αναπόφευκτα και νομοτελειακά σε θλίψη και απόγνωση.

Αποκτήματα χάνονται, κτίρια γκρεμίζονται, γνωριμίες καταλήγουν σε χωρισμό, η γέννηση φέρνει τον θάνατο.

Γνωρίζοντας όλα αυτά, κανείς θα πρέπει να απαρνηθεί εξ αρχής, αποκτήματα και συσσώρευση αγαθών, κατασκευές και γνωριμίες.

Με αφοσίωση ακολουθώντας τις εντολές ενός προικισμένου δασκάλου-Γκούρου, ξεκίνα τον δρόμο προς την πραγμάτωση της Ύψιστης Αλήθειας, που είναι πέρα από γέννηση και θάνατο. ”

ΤΖΕΤΣΟΥΝ ΜΙΛΑΡΕΠΑ

Τζέτσουν Μιλαρέπα, Ο Άρχοντας των Γιόγκι

Tagged with: , , , , , , , , , ,
Posted in ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,046 other subscribers
%d bloggers like this: