Διαπροσωπικές σχέσεις, Επικοινωνία και η Τέχνη του Διαλογισμού.

Ο άνθρωπος, ως γνωστόν, είναι ένα κοινωνικό ον. Από αρχαιοτάτων χρόνων ζούσε πάντα ομαδικά, ενταγμένος είτε σε μεγάλες, είτε σε μικρές κοινότητες. Η δημιουργία και ανάπτυξη σχέσεων ήταν πάντα βασική επιδίωξή του, ενώ η επικοινωνία ανέκαθεν αποτελούσε το θεμέλιο της αρμονικής διαπροσωπικής συνύπαρξης του με άλλους ανθρώπους.

Στις μέρες μας που πλέον ο πληθυσμός έχει αυξηθεί ραγδαία, οι σχέσεις εκτείνονται σε πολλά επίπεδα και με πολλά άτομα. Η προσπάθεια να έχουμε αρμονία και ποιοτική επικοινωνία σ’ όλες τις σχέσεις μας είναι συνεχής, είναι κάτι που διακαώς επιθυμούμε, όντας αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας κάθε ανθρώπου.

Είμαστε όμως σίγουροι, ότι γνωρίζουμε τι ακριβώς  χρειάζεται να κάνουμε για να το πετύχουμε;

Είμαστε εφοδιασμένοι με την κατάλληλη γνώση, ώστε χρησιμοποιώντας τη, να μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο μας;

Αυτό λοιπόν, θα είναι το αντικείμενο του εργαστηρίου «Διαπροσωπικές σχέσεις, επικοινωνία και η τέχνη του διαλογισμού», το οποίο εντάσσεται στην πρωτοποριακή σειρά σεμιναρίων «Ψυχολογία & Διαλογισμός», η οποία συνδυάζει τη γνώση και το κύρος της ψυχολογίας με τη βαθιά σοφία, την αυθεντικότητα και τη μακρόχρονη παράδοση του βουδιστικού διαλογισμού, των επιστημών που διερευνούν την ψυχή και το νου, το πάντρεμα των οποίων αποτελεί εχέγγυο της επιτυχίας του.

Είναι το τέταρτο εργαστήριο αυτής της σειράς -ύστερα από τρία πετυχημένα σε Αθήνα, Βουκουρέστι και Θεσσαλονίκη- και το οποίο φιλοδοξούμε να βοηθήσει και να εμπνεύσει τους συμμετέχοντες όπως και τα προηγούμενα.

Φωτογραφικό αρχείο από προηγούμενα σεμινάρια ΕΔΩ

ΤΙ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ

Στο βιωματικό αυτό εργαστήριο θα διδαχθούν:

 • Η φιλοσοφία και οι επικοινωνιακές δεξιότητες που χρειάζονται για να ενδυναμώσουμε και να βελτιώσουμε τις διαπροσωπικές σχέσεις μας,
 • Η τέχνη του πραγματικά να ακούμε τους άλλους,
 • Η ικανότητα να εκφράζουμε «την αλήθειά μας» με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να νιώθουμε ότι ακουγόμαστε,
 • Εργαλεία και μέσα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τον εαυτό μας καθώς και να αποδεχτούμε την πραγματικότητα του άλλου.

Επιπρόσθετα θα ερευνηθούν και θα εξεταστούν σε βάθος σημαντικά γεγονότα και εμπειρίες που έχουν καθορίσει τον τρόπο επιλογής των σχέσεων μας και το πώς λειτουργούμε μέσα σ’ αυτές.

Το φλέγον θέμα των διαπροσωπικών σχέσεων θα προσεγγισθεί με τη σοβαρότητα που απαιτείται και σίγουρα με περισσότερη ευαισθησία και συμπόνια από ότι έχουμε συνηθίσει. Μπορεί μάλιστα, μια τέτοιου είδους προσέγγιση να είναι εκ διαμέτρου αντίθετη σε σχέση με ό,τι έχουμε μάθει και πράξει ως τώρα. Είναι όμως αποτελεσματική και ωφέλιμη αν θέλουμε να χειριζόμαστε τις προκλήσεις μιας σχέσης, έχοντας απώτερο στόχο τη διαμόρφωση μιας υγιούς και γεμάτης αλληλοσεβασμό επικοινωνίας, η οποία θα μας βοηθήσει να θέσουμε τις βάσεις για να δημιουργούμε σχέσεις γεμάτες νόημα.

Και επειδή για την εφαρμογή των δεξιοτήτων και των εργαλείων που θα διδαχθούν χρειάζεται επίγνωση και νοητική σταθερότητα, στο εργαστήριο αυτό θα διδαχθούν τρόποι αυτοβελτίωσης μέσω της τεχνικής του διαλογισμού. Αυτό θα είναι το αντικείμενο του δεύτερου μέρους της κάθε ημέρας του εργαστηρίου.

ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΛΟΓΙΖΟΜΑΣΤΕ ?

Για να μπορέσουμε να ακούμε τους άλλους χρειάζεται να μάθουμε πώς να δίνουμε στους συνομιλητές μας διάστημα για να εκφραστούν.

Για να το κάνουμε όμως αυτό θα χρειαστεί να έχουμε αναπτύξει εμείς οι ίδιοι εσωτερική γαλήνη και διάστημα μέσα στο νου μας, χωρίς να ταυτιζόμαστε με κάθε παρορμητική συναισθηματική κατάσταση που προβάλει.

Και ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αναπτύξουμε αυτή τη δεξιότητα είναι η μέθοδος του διαλογισμού.

Σ’ αυτό το εργαστήριο θα μάθουμε το πώς να διαλογιστούμε μ’ έναν απλό και προσιτό τρόπο, επικεντρωμένοι στο νόημα και την πρακτική εφαρμογή του διαλογισμού, έτσι ώστε να γίνει καλός φίλος της καθημερινότητάς μας.

Ο διαλογισμός είναι μια πανάρχαια τεχνική ενδοσκόπησης που αμέτρητοι άνθρωποι χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν ως μέσο αυτοβελτίωσης και πνευματικής εξέλιξης. Πολλοί σοφοί δίδαξαν πλείστες τεχνικές διαλογισμού μέσω των οποίων αρκετοί άνθρωποι ωφελήθηκαν. Ένας απ’ αυτούς ήταν και ο ιστορικός Βούδας Σακυαμούνι, γνωστός και ως Σιντάρτα Γκοτάμα ο οποίος πριν από περίπου 2.500 χρόνια, μέσα από τη βαθιά σοφία την οποία βίωσε, τελειοποίησε την πρακτική του διαλογισμού, διδάσκοντας τεχνικές και τρόπους που οδηγούν βαθμιαία στο ύψιστο επίπεδο πνευματικής επίτευξης. 

Τα οφέλη του διαλογισμούπου διδάχτηκαν επίσης αναλυτικά από τον ιστορικό Βούδα– είναι πάρα πολλά και σ’ αυτό συνηγορούν πλέον αρκετές επιστημονικές έρευνες, επιβεβαιώνοντας τις πολλαπλές θετικές επιδράσεις που έχει στον άνθρωπο. Τα οφέλη αυτά δεν αποτελούν προνόμιο «κάποιων εκλεκτών». Αφορούν όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου, πεποιθήσεων, κοινωνικής και φυσικής κατάστασης. Έστω λίγη -και ει δυνατόν- τακτική εξάσκηση στην πρακτική του διαλογισμού, θα επηρεάσει και θα αγκαλιάσει την καθημερινότητα  μας και ολόκληρη τη ζωή μας, δίνοντάς τους όλο και βαθύτερο νόημα.

Μερικά από τα οφέλη του διαλογισμού είναι:

 • Ανάπτυξη εγρήγορσης κάθε στιγμή,
 • Γαλήνη στο νου ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες,
 • Σταθερός νους που δεν διασπάτε εύκολα,
 • Άνοιγμα καρδιάς και κατανόηση των καταστάσεων μέσα και έξω μας,
 • Εσωτερική χαρά και αισιοδοξία χωρίς ιδιαίτερο λόγο,
 • Αυθόρμητη εσωτερική σοφία και διαύγεια να λαμβάνουμε σωστές αποφάσεις.

Ο διαλογισμός έχει πολλά επίπεδα εμβάθυνσης και ενδοσκόπησης και μέσω αυτού μπορούμε να φθάσουμε -εάν το επιθυμούμε πραγματικά- ακόμα και στην κατανόηση της ύψιστης αλήθειας όλης της ύπαρξης.

Θα πρέπει όμως πρώτα να ξεκινήσουμε από τα βασικά, να μάθουμε να γαληνεύουμε και να σταθεροποιήσουμε τον συνεχώς ανήσυχο και πολυάσχολο νου μας.

Αυτό θα μας οδηγήσει στην καλύτερη κατανόηση του εαυτού μας και κατ’ επέκταση στην καλύτερη αντιμετώπιση των εξωτερικών συνθηκών που βιώνουμε καθημερινά, διότι θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίον αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το σεμινάριο περιλαμβάνει τέσσερις (4) συναντήσεις, συνολικής διάρκειας εικοσιπέντε (25) ωρών.

Οι ημερομηνίες αναλυτικά:

 • συνάντηση: Σάββατο         24/3/2012
 • συνάντηση: Κυριακή         25/3/2012
 • συνάντηση: Σάββατο        7/4/2012
 • συνάντηση: Κυριακή         8/4/2012

Το ωρολόγιο πρόγραμμα ανά ημέρα διαμορφώνεται ως εξής:

Σάββατο 24/3, 7/4 και Κυριακή 25/3, 8/4 

 • 11.00-13.00  Διαπροσωπικές σχέσεις και επικοινωνία Α΄ Μέρος
 • 13.00-13.30  Διάλειμμα
 • 13.30-15.00  Διαπροσωπικές σχέσεις και επικοινωνία Β΄ Μέρος
 • 15.00-15.30  Διάλειμμα
 • 15.30-17.00 Διαλογισμός (Εξηγήσεις και σύντομες διαλογιστικές περίοδοι με ενδιάμεσα σύντομα διαλλείματα)

Η προσέλευση θα ξεκινάει κάθε φορά στις 10.30.

Στα μισάωρα διαλλείματα θα υπάρχει χρόνος για ρόφημα και σνακ ή και για φαγητό.

 • Λόγω αυστηρά περιορισμένου αριθμού θέσεων δηλώστε τη συμμετοχή σας εγκαίρως.
 • Δηλώσεις Συμμετοχής έως και την Κυριακή 18 Μαρτίου 2012 !
 • Μέγιστος Αριθμός : 20 άτομα – Ελάχιστος Αριθμός: 10 άτομα

Στο τέλος της εκπαίδευσης θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΗΜΕΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Την Κυριακή 11 Μαρτίου ώρα 12.00 θα λάβει χώρα η ανοιχτή ημέρα ενημέρωσης. Θα εξηγηθεί η βασική φιλοσοφία του σεμιναρίου ενώ θα υπάρξει ευκαιρία για μια πρώτη γνωριμία με τους εισηγητές και η δυνατότητα ερωτήσεων-απαντήσεων.

Όσοι θα δηλώσουν συμμετοχή θα λάβουν τα σχετικά βιβλία που θα πρέπει να μελετηθούν.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

 • Μεμονωμένη συμμετοχή: 125€, προεξόφληση έως 11 Μαρτίου 100€.
 • Ζευγάρια: 100€/άτομο, προεξόφληση έως 11 Μαρτίου 80€/άτομο.
 • Ειδικές τιμές για: Ανέργους*, Φοιτητές*, Ομάδες 4+ ατόμων & τα Ενεργά Μέλη του κέντρου.

*Απαραίτητη η επίδειξη της κάρτας ανεργίας ή της φοιτητικής κάρτας. Οι φοιτητές πρέπει να είναι πλήρους φοίτησης και μέχρι 24 ετών.

 •  Κόστος βιβλίων: 10€

Τρόποι πληρωμής:

Για μη έγκαιρη προεξόφληση, δίνεται ως προκαταβολή το 40% του ποσού, το πρώτο Σ/Κ το 30% του ποσού και το δεύτερο Σ/Κ το υπόλοιπο 30%.

Η πληρωμή μπορεί να γίνει σε λογαριασμό τραπέζης, στο κέντρο ή κατόπιν συνεννόησης με τους διοργανωτές.

ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ

Πάτρικ Ακριβός (Ψυχοθεραπευτής)

Ο Πάτρικ Ακριβός (Patrick Akrivos) απέκτησε το μεταπτυχιακό στην Συμβουλευτική Ψυχολογία από το Middlesex University στην Αγγλία. Εκπαιδεύτηκε στην οικογενειακή συστημική, στην Αντλεριανή θεωρία και στην προσέγγιση Gestalt.

 Έχει μεγάλη εμπειρία στην τραυματοθεραπεία και είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής της μεθόδου «Αποτελεσματικού γονέα και δασκάλου» της Gordon Hellas. Εργάστηκε στον χώρο των εξαρτήσεων μέχρι που άνοιξε το δικό του γραφείο το 2004, όπου δουλεύει με εφήβους, ενήλικες, ζευγάρια και οικογένειες. Επιπρόσθετα δραστηριοποιείται στον τομέα της έρευνας με πολυάριθμες παρουσιάσεις σε συνέδρια και δημοσιεύσεις στους τομείς των επιχειρήσεων και της ψυχολογίας.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Λάμα Μαριάντζελα (Δασκάλα διαλογισμού)

Η Λάμα Μαριάντζελα είναι μια παραδοσιακά εκπαιδευμένη και εξουσιοδοτημένη δασκάλα του θιβετανικού βουδισμού.

Έχοντας δυνατό σύνδεσμο με σπουδαίους θιβετανούς δασκάλους και θέλοντας να στηρίξει την αυθεντικότητα και τον πνευματικό πλούτο της παράδοσης αυτής, έγινε μόνιμη δασκάλα στο Βουδιστικό Κέντρο Αθήνας, Κάρμα Ντρουμπ Γκιου Τσεκορ Λινγκ-BodhiPath, ενώ περιοδικά διδάσκει και σε άλλα κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Έχει διαλογιστεί και μελετήσει τις ανεκτίμητες αυτές μεθόδους για περισσότερο από 25 χρόνια, όντας σ’ ένα από τα πρώτα γκρουπ δυτικών ασκητών που ολοκλήρωσε επιτυχώς την παραδοσιακή τρίχρονη εκπαίδευση (είναι η πρώτη ελληνίδα Λάμα και μια εκ των πρώτων δυτικών), λαμβάνοντας την εξουσιοδότηση να διδάσκει και να μεταδίδει τους αυθεντικούς διαλογισμούς που δίδαξε πριν από 2.500 χρόνια στην Ινδία ο Βούδας Σακυαμούνι.

Ζει μέσα στον κόσμο σαν λαϊκή δασκάλα, όντας μητέρα ενός παιδιού, μιλάει άπταιστα πέντε γλώσσες, ενώ σημαντική είναι η δραστηριότητά της ως μουσικοσυνθέτριας και τραγουδίστριας.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το βιωματικό σεμινάριο «Διαπροσωπικές σχέσεις, επικοινωνία και η τέχνη του διαλογισμού», θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Διαλογισμού BodhiPath, Οδός Ρουμπέση 70 & Μπακνανά, Νέος Κόσμος, Αθήνα, 11744 (πλησίον σταθμών μετρό & τραμ).

Για περαιτέρω πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής:

Tagged with: , , , , , , , , , , , ,
Posted in ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,045 other subscribers
%d bloggers like this: