ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΟΣΑΡ (LOSAR) 2012

Εορτασμός του Θιβετανικού Νέου Έτους ΛΟΣΑΡ, σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο του Διαμαντένιου Δρόμου-Βατζραγιάνα

Μεγάλη συσσώρευση ΑΡΕΤΗΣ μέσα από παραδοσιακές τελετές προσφορών Γκανατσάκρα- Τσοκ και την απαγγελία πολλών ευοίωνων ευχών.

 
 Παρασκευή 17/2 – Τετάρτη 22/2, (καθημερινά) & Κυριακή 26/2

Το Λόσαρ, η θιβετανική πρωτοχρονιά, είναι ένας μεγάλος εορτασμός που περιλαμβάνει πολλές εκδηλώσεις και έθιμα, τόσο για τον απλό και καθημερινό άνθρωπο, όσο και για τους ασκητές, λαϊκούς και μοναχούς. Σ’ όλα τα κέντρα και μοναστήρια εκτελούνται πολύωρες τελετές, οι οποίες ξεκινούν εννιά ημέρες πριν από την πρωτοχρονιά και συνεχίζονται για τέσσερις ημέρες μετά. Αυτά και πολλά άλλα συνθέτουν το Λόσαρ, το ιδιαίτερα φημισμένο βουδιστικό φεστιβάλ.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Λόσαρ ΕΔΩ.

Τίθεται βέβαια το ερώτημα ποιο ενδιαφέρον μπορεί να έχει ένας δυτικός γι’ αυτή τη γιορτή αφού στη Δύση υπάρχει άλλο ημερολόγιο και επικρατούν διαφορετικής λογικής ήθη και έθιμα.

Είναι λοιπόν σημαντικό να επισημανθεί ότι το Λόσαρ δεν είναι απλά μια επιφανειακή γιορτή αλλά κυρίως ευκαιρία για πνευματική άσκηση, αφού με αφορμή το νέο έτος -που σημαίνει ότι κάτι «καινούργιο και νέο» ξεκινάει- δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία θετικών συνθηκών και καλών οιωνών μέσα από την:

 • Επίκληση της πνευματικής βοήθειας και ευλογίας όλων των φωτισμένων,
 • Εξάγνιση όλων των «αρνητικοτήτων» του προηγούμενου έτους,
 • Απαγγελία πάρα πολλών ευχών για πνευματική πρόοδο, ευημερία και υγεία που απευθύνονται σ’ όλα τα αισθανόμενα όντα.  

Δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία αιτιών που θα ωριμάσουν ως μελλοντικές θετικές συνθήκες και στη μέγιστη δυνατή συσσώρευση αρετής, το «καύσιμο» δηλαδή που χρειάζεται κάθε ον για να διαβεί με επιτυχία το μονοπάτι της πνευματικής εξέλιξης.

Το εσωτερικό νόημα και η πνευματική διάσταση του Λόσαρ και η αφορμή για συσσώρευση αρετής είναι λοιπόν οι λόγοι και η λογική που κάθε βουδιστής ασκητής και κάθε κέντρο θιβετανικού βουδισμού στη Δύση εορτάζει και κάνει σχετικές εκδηλώσεις. Και φυσικά στις οποίες κάθε πνευματικός αναζητητής μπορεί να λάβει μέρος.

Έτσι, για να καλωσορίσουμε με τον παραδοσιακό τρόπο το νέο θιβετανικό έτος 2.139 Xρονιά του Υδάτινου Δράκου (Year of the Water Dragon), όπως παγκοσμίως συμβαίνει σ’ όλα τα βουδιστικά μοναστήρια και κέντρα, από 17-22 Φεβρουαρίου, στο Βουδιστικό Κέντρο Αθήνας θα λαμβάνουν χώρα παραδοσιακές τελετές προσφορών Γκανατσάκρα-Τσοκ Πούτζια ενώ ειδικά την Τρίτη (21/2) θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή προσφοράς καπνού (Σανγκ) για τον εξαγνισμό όλων των αρνητικοτήτων και την Κυριακή (26/2) η άσκηση της Πράσινης Τάρας για το καλωσόρισμα του νέου έτους.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τελετές προσφορών Γκανατσάκρα-Τσοκ ΕΔΩ.

Θα θέλαμε ομαδικά να απαγγείλουμε και να συγκεντρώσουμε έναν μεγάλο αριθμό Μάντρα και εν συνεχεία στέλνοντας «κύματα θετικής ενέργειας», να αφιερώσουμε όλη την αρετή που θα συσσωρευτεί για την ευημερία κάθε αισθανόμενου όντος, το συλλογικό καλό και την παγκόσμια ειρήνη !

Όποιος επιθυμεί, βουδιστής ή μη, αρχάριος ή προχωρημένος, είναι ευπρόσδεχτος να παρευρεθεί στις τελετές αυτών των ημερών. Δεν χρειάζεται να έχει απαραίτητα κάποια ειδική ή πρότερη γνώση, αλλά απλά να έχει τη διάθεση να συμμετέχει ενεργά σε μια μεγάλη συσσώρευση αρετής.

Κατά τη διάρκεια των τελετών οι παρευρισκόμενοι μπορούν:

 • Να απαγγέλουν το Μάντρα της μεγάλης συμπόνιας ΟΜ ΜΑΝΙ ΠΕΜΕ ΧΟΥΝΓ μέσα από την πλήρη ή σύντομη μορφή του διαλογισμού Αβαλοκιτεσβάρα (Τσενρέζιγκ)
 • Να απαγγέλουν τη Σούτρα της Καρδιάς, ένα κείμενο ιδιαίτερης αξίας και ευλογίας,
 • Να κάνουν το διαλογισμό Σάματα-Βιπάσανα,
 • Να κάνουν την όποια προσωπική τους άσκηση (Νέντρο, Καταφύγιο κ.α.)
 • Απλά να χαλαρώνουνε, ακούγοντας την τελετή.

Μπορούν επίσης να ασκήσουν την Παραμίτα της γενναιοδωρίας και να συσσωρεύσουν αρετή:

 • Φέρνοντας υγιεινές φαγώσιμες ή (και) πόσιμες προσφορές οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν στην τελετή συμμετέχοντας έτσι έμμεσα στην όλη διαδικασία, όπου όλες οι προσφορές μοιράζονται στο τέλος σ’ όλους τους παρευρισκόμενους.
 • Φέρνοντας ζωντανά ζωάκια που προορίζονται για να σκοτωθούν και να φαγωθούν (π.χ. σαλιγκάρια, μύδια, κ.α.), αγοράζοντάς τα από το όποιο κατάστημα πώλησης και τα οποία θα πρέπει ν’ απελευθερωθούν στο φυσικό τους περιβάλλον (π.χ. σαλιγκάρια στο βουνό, μύδια, καβούρια στη θάλασσα κ.ο.κ.).

 ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο φετινός εορτασμός του Λόσαρ περιλαμβάνει:

 • Την προετοιμασία, η οποία θα διαρκέσει πέντε (5)ημέρες (17-21/2) με σειρά τελετών και διαλογισμό,
 • Την ημέρα της πρωτοχρονιάς (22/2) όταν και θα λάβει χώρα ο ανοιχτός εορτασμός της,
 • Το καλωσόρισμα του Λόσαρ (26/2) με την τελετή της Πράσινης Τάρας και την προβολή ενός σπάνιου ντοκιμαντέρ.  Αναλυτικότερα:

Παρασκευή(17/2), Σάββατο(18/2), Κυριακή(19/2) & Δευτέρα(20/2)

 • 16.00-18.30 Εκτενής Τελετή Προσφορών Μαχακάλα, Α΄ μέρος
 • 18.30-19.00 Διάλειμμα
 • 19.00-21.00 Τελετή Μαχακάλα, Β΄ μέρος

Η τελετή θα εκτελείται από τη Λάμα, τους Ντρούπλα, και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να συμμετέχουν κάνοντας τους διαλογισμούς που προαναφερθήκαν. Η προσέλευση καλό θα ήταν να γίνεται πριν το ξεκίνημα του Α΄ ή Β΄ μέρους. Τις υλικές προσφορές που θα χρησιμοποιηθούν στο Τσοκ μπορεί κανείς να τις φέρει το αργότερο πριν το ξεκίνημα του Β΄ μέρους.

Τρίτη (21/2)

 • 19.30-21.30 Τελετή καπνού & Σύντομη τελετή Μαχακάλα

Μια ακόμη τελετή της Βατζραγιάνα που γίνεται κατά τη διάρκεια του Λόσαρ είναι το Σανγκ (προσφορά καπνού). Τα διάφορα υλικά που καίγονται και εξαγνίζονται, τα προσφέρουμε με τέλειο και αγνό τρόπο στους Βούδες, Μποντισάτβα, τοπικές κοσμικές θεότητες, όλα τα όντα κλπ με σκοπό:

 • Τη συσσώρευση αρετής και γενναιοδωρίας,
 • Τον εξαγνισμό αρνητικών επιρροών και καρμικών χρεών που συσσωρεύτηκαν τόσο σ’ αυτή τη ζωή όσο και στις αμέτρητες προηγούμενες ενσαρκώσεις μας,
 • Απομάκρυνση όλων των εμποδίων που δημιουργούνται από όντα με κακές προθέσεις,
 • Ειρήνευση των καταστροφών που προκαλούνται από τα τέσσερα στοιχεία.

Τετάρτη (22/2)

 • 19.30-22.00 Ανοιχτός εορτασμός

Το πρόγραμμα ανήμερα της θιβετανικής πρωτοχρονιάς θα είναι καθαρά εορταστικό. Το κέντρο θα είναι ανοιχτό σ’ όλους για να γιορτάσουμε όλοι μαζί το Λόσαρ. Μια σύντομη διδασκαλία-ομιλία θα δοθεί από τη Λάμα Μαριάντζελα ενώ θα εξηγηθεί το νόημα και η σημασία του εορτασμού. Θα ακολουθήσουν σύντομος διαλογισμός Τσενρέζιγκ και ομαδική απαγγελία του Μάντρα της μεγάλης συμπόνιας ΟΜ ΜΑΝΙ ΠΕΜΕ ΧΟΥΝ, καθώς και απαγγελίες ευνοϊκών ευχών για την ευημερία όλων των όντων.

Στο τέλος όλων αυτών θα προσφερθούν τσάι και εδέσματα και όλοι μαζί θα γιορτάσουμε με μουσική, φιλική διάθεση και καλή παρέα.

Κυριακή (26/2)

 • 12.30-16.30 Καλωσόρισμα του νέου έτους

Ένας εξαίρετος τρόπος για να ξεκινήσουμε το Λόσαρ είναι η άσκηση της Πράσινης Τάρας, ένας από τους πλέον επιδέξιους τρόπους για να συσσωρεύσουμε αρετή, γεγονός θεμελιώδους σημασίας για την πνευματική εξέλιξή μας. Ένας διαλογισμός που έχει τη δύναμη να εξουδετερώσει όλες τις εξωτερικές και εσωτερικές ανεπιθύμητες συνθήκες στη ζωή μας βοηθώντας τόσο εμάς τους ίδιους όσο και άλλους που θέλουμε να βοηθήσουμε επίσης.

Μετά το τέλος της άσκησης και αφού προηγηθεί ένα σύντομο διάλλειμα θα ακολουθήσει η προβολή ενός πολύ ενδιαφέροντος και σπάνιου ντοκιμαντέρ με την ονομασία «Σύγχρονοι Γιόγκι του Θιβέτ». Περιέχει πολύ ωραίες πληροφορίες και αποτελεί πηγή έμπνευσης. Έχει διάρκεια περί την μία ώρα.    

ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ: Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών δεν υπάρχει κάποια προκαθορισμένη συνεισφορά, όποιος μπορεί να κάνει μια οποιαδήποτε προσφορά για τη συντήρηση και την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του κέντρου, είναι ευπρόσδεκτη και καθόλα χρήσιμη !

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Βουδιστικό κέντρο Αθήνας,

Καρμα Ντρουμπ Γκιου Τσέκορ Λινγκ-Bodhi Path

Ρουμπέση 70 Νέος Κόσμος (πλησίον σταθμού μετρό & τραμ Νέος Κόσμος)

6974-373611, info@bodhipath.gr  & karma.drubgyu.chokhor.ling@gmail.com

 

Tagged with: , , , , , , , , , , , ,
Posted in ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,046 other subscribers
%d bloggers like this: