ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΑΡΑ & ΣΑΜΑΤΑ-ΒΙΠΑΣΑΝΑ, Εντατικός μονοήμερος διαλογισμός 4/12/11.

Για να φτάσει κανείς στο ύψιστο πνευματικό επίπεδο, για να αφυπνιστεί πλήρως και να εξαλείψει κάθε ίχνος άγνοιας, θα πρέπει να συσσωρεύσει αρετή και σοφία. Δίχως αυτά τα δύο μαζί, οποιαδήποτε πνευματική πρόοδος δε μπορεί να επιτευχθεί.

Η άσκηση της Πράσινης Τάρας πέρα από τα γενικότερα και πολλαπλά οφέλη, έχει ακριβώς αυτό το σκοπό, να μπορέσει ο κάθε ασκούμενος γρήγορα να συσσωρεύσει πολλή αρετή.

Γι’ αυτό, κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας, θα επικεντρωθούμε στο πλήρη διαλογισμό αυτής της άσκησης κάνοντας πολλές απαγγελίες των επαίνων (ύμνων) και του δεκασύλλαβου μάντρα της Τάρας. Η συγκέντρωση ενός μεγάλου αριθμού επαναλήψεων μέσα από την ομαδική απαγγελία πολλαπλασιάζει το όφελος τόσο ατομικά όσο και ομαδικά.

Περισσότερα για τη σημασία του διαλογισμού της Πράσινης Τάρας ΕΔΩ.

Πέρα όμως από την άσκηση της Πράσινης Τάρας, τη συγκεκριμένη ημέρα θα εντάξουμε συνδυαστικά και το διαλογισμό της γαλήνευσης και σταθεροποίησης του νου, τον επονομαζόμενο διαλογισμό Σίνε στα θιβετανικά, ή Σάματα στα Σανσκριτικά, ή αλλιώς κατά μια πιο μοντέρνα εκδοχή Γιόγκα του Νου, έναν διαλογισμό που αποτελεί τον προθάλαμο για τον ανώτερο διαλογισμό της βαθιάς ενόρασης, Λάκτον στα θιβετανικά ή Βιπάσανα στα Σανσκριτικά.

Μέσα από την άσκηση Σάματα, μαθαίνουμε να καθόμαστε στη σωστή στάση του διαλογισμού, παρατηρώντας τη λειτουργία του νου, καθώς και τη ροή των σκέψεων και των συναισθημάτων μας κάθε στιγμή. Είναι μια πανάρχαια τεχνική ενδοσκόπησης που χρησιμοποιείται από πολλές πνευματικές παραδόσεις και η οποία «τελειοποιήθηκε» από τον ιστορικό Βούδα Σακυαμούνι μέσα από το μονοπάτι της Μαχαμούντρα.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα της τακτικής εφαρμογής αυτού του διαλογισμού είναι η ανάπτυξη πνευματικών ικανοτήτων, η επίτευξη της γαλήνευσης  του νου και η συνεχής επίγνωση των  κινήσεων του, δίχως να υπάρχει προσκόλληση. Η ουσία του νου είναι η σοφία της κενής του φύσης και ο συγκεκριμένος διαλογισμός μπορεί να σε οδηγήσει σ’ αυτό. 

< Τι θα χρειαστεί: Όσοι έχετε τα κείμενα της σύντομης άσκησης, να τα φέρετε μαζί σας. Επίσης μπορείτε να φέρετε υλικές και πόσιμες προσφορές που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της άσκησης και που στο τέλος θα μοιραστούν σε όλους τους παρευρισκόμενους. Θα υπάρξει μεσημεριανό διάλειμμα, οπότε όσοι το επιθυμείτε μπορείτε να φέρετε φαγητό μαζί σας.

< Προτεινόμενη συμβολική συνεισφορά: 10€ (ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε επιπλέον προσφορά).

< Ημερομηνία: Κυριακή 4/12, ώρα 12.15-18.00.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Βουδιστικό κέντρο Αθήνας,
Καρμα Ντρουμπ Γκιου ΤσεΚορ Λινγκ – BodhiPath
Ρουμπέση 70 Νέος Κόσμος (πλησίον σταθμού μετρό & τραμ Νέος Κόσμος)
Πληροφορίες:  6974-373611
 
info@bodhipath.gr & karma.drubgyu.chokhor.ling@gmail.com
www.athensbuddhistcenter.org
https://www.facebook.com/Buddhism.Athens.Greece
https://twitter.com/#!/Buddhism_Athens
 
 
Tagged with: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,046 other subscribers
%d bloggers like this: