ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011. Πρόγραμμα σεμιναρίων και τακτικό πρόγραμμα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

 Σάββατο 29/10 ώρα 19.15 & Κυριακή 30/10 ώρα 12.15

 • Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ
 • ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΕΝΟΣ ΙΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
 • ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΚΟΥΡΟΥΓΙΟΓΚΑ ΤΟΥ ΚΑΡΜΑΠΑ (Διαλογισμός στα 3 φώτα)

Η άσκηση του καταφυγίου απευθύνεται σε όλους όσους πρόσφατα έλαβαν καταφύγιο από τον Ρίνποτσε και θα ήθελαν να σταδιακά να εμβαθύνουν στο μονοπάτι της αφύπνισης, αλλά και σε όλους όσους θα ήθελαν να λάβουν καταφύγιο για να ξεκινήσουν την πορεία τους σε ένα αυθεντικό πνευματικό μονοπάτι.

Θα δοθούν οι εξηγήσεις για το πώς πραγματοποιείται ο εν λόγω διαλογισμός έτσι ώστε να αποτελέσει την προσωπική άσκηση κάθε ενδιαφερομένου. Παρόλο που είναι μια πολύ απλή άσκηση είναι εξαιρετικά ωφέλιμη, προετοιμάζοντας κάθε ασκούμενο πριν προχωρήσει στις προκαταρκτικές ασκήσεις της Μαχαμούντρα (Νέντρο). Οι πολλές επαναλήψεις έχουν ως αποτέλεσμα να αναπτυχθούν και να δυναμώσουν η πίστη και η αντοχή μας, πριν ξεκινήσουμε τις βαθιές ασκήσεις που ακολουθούν και οι οποίες θα μετουσιώσουν τη ροή του νου μας.

Το στήσιμο ενός ιερού

Μερικές φορές μπορεί να μείνουμε έκπληκτοι αντικρίζοντας στους βουδιστικούς ναούς σωρούς προσφορών από φώτα, λουλούδια, θυμιάματα, νερό και διάφορα φαγώσιμα. Μπορεί να εκπλαγούμε ακούγοντας πόσα χρήματα δίνονται ως δωρεές και χρησιμοποιούνται για να χτιστούν ναοί, αγάλματα, Στούπα και ούτω καθεξής.

 • Έχουνε οι Βούδες πραγματικά ανάγκη όλες αυτές τις προσφορές;
 • Ποια είναι η πραγματική σημασία τους;
 • Πώς στήνουμε ένα ιερό στον χώρο μας, ως υποστήριξη για τον διαλογισμό μας;

Αυτές οι ερωτήσεις αποτελούν το αντικείμενο αυτής της διδασκαλίας.

Γκουρουγιόγκα του Κάρμαπα

Στη Βατζραγιάνα ο φωτισμένος Λάμα δε θεωρείται απλός άνθρωπος, αλλά η φωτισμένη δραστηριότητα των Βούδα και της γενεαλογίας. Είναι αυτός που μέσα από την ακλόνητη πίστη, σοφία και επιδέξια μέσα έχει την ικανότητα να μας καθοδηγήσει και να μας προστατέψει ώστε να εξελιχθούμε και να φτάσουμε γρήγορα και χωρίς εμπόδια στον προορισμό μας. Στην παράδοση των Καγκιούπα ο φωτισμένος δάσκαλος είναι ο Κάρμαπα.

Μέσω της διαλογιστικής μεθόδου της Γκουρουγιόγκα επιδιώκουμε να ταυτίσουμε το νου μας με το νου του φωτισμένου δασκάλου. Αυτό είναι κάτι που επιτυγχάνεται μέσα από την ευλογία του φωτισμένου δασκάλου. Είναι η πιο απλή μορφή Γκουρουγιόγκα, παρόλα αυτά φέρει εξαιρετική ευλογία και είναι αρκετά ωφέλιμη.

Οι αναλυτικές εξηγήσεις για το πώς πραγματοποιείται ο εν λόγω διαλογισμός καθώς και ένας διαλογισμός με καθοδήγηση θα αποτελέσουν το αντικείμενο αυτής της διδασκαλίας.

 < Προτεινόμενη συνεισφορά: 30€

Σάββατο 12/11 ώρα 19.15 & Κυριακή 13/11 ώρα 12.15

ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΩΦΕΛΙΜΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ !!!

 • ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ & ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ  ΤΑΡΑΣ

Στον ταντρικό βουδισμό (Βατζραγιάνα) για να θεωρηθεί ότι μια άσκηση έχει μεταδοθεί πλήρως και αυθεντικά απαιτούνται τρεις συγκεκριμένες διαδικασίες. Η ενεργειακή μετάδοση, η μύηση ή η ενδυνάμωση (Θιβ. Ουάνγκ), η προφορική μετάδοση του κειμένου ή η μετάδοση του λόγου (Θιβ. Λουνγκ) καθώς και οι αναλυτικές εξηγήσεις και οι πλήρεις οδηγίες για το πώς γίνεται η άσκηση.

Τι θα μάθουμε: Στο συγκεκριμένο σεμινάριο θα δοθούν οι αναλυτικές εξηγήσεις και η προφορική μετάδοση της άσκησης έτσι ώστε να μπορούμε να εκτελέσουμε τόσο την εκτενή όσο και τη σύντομη εκδοχή της, καθώς και να απαγγέλουμε το μάντρα κάνοντας τον πλήρη οραματισμό. Όσοι λάβουν τις εξηγήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν την Πράσινη Τάρα ως την προσωπική τους άσκηση ή να την εκτελούν περιστασιακά, συνδυάζοντάς την με την προσωπική τους άσκηση και σε κάθε περίπτωση να μπορούν να συμμετέχουν όταν αυτή εκτελείται ομαδικά.

Σε ποιους απευθύνεται: Καθένας που θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με τον ταντρικό βουδισμό θα πρέπει να ξέρει την άσκηση της Τάρας. Στο Θιβέτ όλοι οι βουδιστές ανεξαρτήτου γενεαλογίας ή παράδοσης γνωρίζουν και κάνουν τακτικά τη συγκεκριμένη άσκηση.

Ειδικότερα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για όσους πρόσφατα έλαβαν τις μυήσεις στις 4 όψεις της Τάρας από τον Μπέρου Κυέντσε Ρίνποτσε να λάβουν ό,τι άλλο χρειάζεται για να έχουν την πλήρη μετάδοση. Θα πρέπει βέβαια να τονιστεί ότι επειδή η συγκεκριμένη άσκηση ανήκει στην Κρίγια Γιόγκα και αφορά μια ειρηνική όψη διαλογισμού, μπορεί να τη μάθει κάποιος ακόμα και αν δεν έχει λάβει τη μύηση ή την ενδυνάμωση αρκεί να έχει λάβει καταφύγιο.

Λίγα λόγια για την Πράσινη Τάρα: Η άσκηση της Πράσινης Τάρας είναι ένας εξαίρετος και ιδιαίτερα επιδέξιος τρόπος να συσσωρεύσουμε γρήγορα και άμεσα αρετή γεγονός θεμελιώδους σημασίας για την πνευματική εξέλιξή μας. Είναι γνωστή για την εξαιρετικά γρήγορη δραστηριότητα στο να προστατεύει κάθε ασκούμενο,

 • από όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές ανεπιθύμητες συνθήκες,
 • από όλους τους κινδύνους,
 • από τους 8 και 16 φόβους,
 • ενώ έχει τη δύναμη να εξουδετερώσει κάθε αρνητικότητα, είτε εσωτερική είτε εξωτερική.

Λόγω των γενικότερων δυσκολιών της εποχής η συγκεκριμένη άσκηση είναι απαραίτητη. Χρειάζονται αρκετές ευνοϊκές συνθήκες για να μπορεί να την λάβει κανείς, όμως αξίζει και με το παραπάνω ο κόπος και η προσπάθεια που απαιτούνται για να ληφθεί η πλήρη μετάδοσή της.

< Προτεινόμενη συνεισφορά: 30€ (πλέον των κειμένων και της προσφοράς προς τη δασκάλα)

* Τα κείμενα θα δοθούν μόνο σε όσους θα παρακολουθήσουν όλο το παραπάνω σεμινάριο και εν συνεχεία λάβουν μέρος σε συνολικά 7 ομαδικές τελετές Πράσινης Τάρας ή Τσοκ ή έχουν ξεκινήσει το Νέντρο.

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 Κυριακή 6/11 ώρα 12.30

 • ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΤΑΡΑΣ

Ένας εξαίρετος και από τους πλέον επιδέξιους τρόπους να συσσωρεύσουμε αρετή -γεγονός θεμελιώδους σημασίας για την πνευματική εξέλιξή μας- είναι η άσκηση της Πράσινης Τάρας (Η Μητέρα όλων των Βούδα). Ο συγκεκριμένος διαλογισμός έχει τη δύναμη να εξουδετερώσει όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές ανεπιθύμητες συνθήκες στη ζωή μας.

 Πέμπτη 10/11 ώρα 19.30

 • ΤΣΟΚ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ, ΤΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΜΙΛΑΡΕΠΑ

Η πανσέληνος είναι μια ευοίωνη και ενεργειακά δυνατή ημέρα για την άσκηση του διαλογισμού. Λέγεται μάλιστα ότι λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας, ό,τι θετικό προκύπτει μέσα από το διαλογισμό πολλαπλασιάζεται πολλές φορές.

Ένα ακόμα επιδέξιο μέσο της Βατζραγιάνα (Διαμαντένιος Δρόμος) για συσσώρευση θετικού Κάρμα και εξαγνισμό των εμποδίων είναι οι ομαδικές τελετές προσφορών, γνωστές και ως Τσογκ Πούντζια (Σκτ. Γκανατσάκρα Σάντανα), που αποτελούν μια ιδιαίτερα δυνατή μέθοδο μέσα από την οποία προκύπτει όφελος σε πολλά επίπεδα για όλους τους συμμετέχοντες.

Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας τελετής οι συμμετέχοντες μπορούν (προαιρετικά) να απαγγείλουν μάντρα και θετικές ευχές αλλά και να φέρουν υγιεινές φαγώσιμες και πόσιμες προσφορές που ευλογούνται και εν συνεχεία μοιράζονται στους παρευρισκόμενους

 Πέμπτη 17/11 ώρα 19.30

 • ΤΣΟΚ ΛΑΜΠΑΠ ΝΤΟΥΤΣΕΝ, ΤΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΜΙΛΑΡΕΠΑ

Η κάθοδος του Βούδα Σακυαμούνι από τα θεϊκά επίπεδα. Όταν η μητέρα του ιστορικού Βούδα γεννήθηκε στα παράδεισο του Ίντρα εκείνος για να ξεπληρώσει την ευγένεια της και να την απελευθερώσει από τη Σαμσάρα καθώς και για να βοηθήσει τα υπόλοιπα όντα που κατοικούσαν στο ίδιο πεδίο, πήγε εκεί και έμεινε για 3 μήνες διδάσκοντας το Ντάρμα.

Είναι μία από τις τέσσερις μέρες του χρόνου όπου τα αποτελέσματα των θετικών ή αρνητικών πράξεων μας πολλαπλασιάζονται δέκα εκατομμύρια φορές. Είναι μία υπέροχη μέρα για να συσσωρεύσουμε αρετή μέσω του διαλογισμού, γι’ αυτό θα  κάνουμε μια ομαδική τελετή Τσοκ Πούντζια (Σκτ. Γκανατσάκρα Σάντανα) και θα απαγγείλουμε το μάντρα της μεγάλης συμπόνιας ΟΜ ΜΑΝΙ ΠΕΜΕ ΧΟΥΝ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Βουδιστικό κέντρο Αθήνας,
Καρμα Ντρουμπ Γκιου ΤσεΚορ Λινγκ – BodhiPath
Ρουμπέση 70 Νέος Κόσμος (πλησίον σταθμού μετρό & τραμ Νέος Κόσμος)
Πληροφορίες:  6974-373611
info@bodhipath.gr & karma.drubgyu.chokhor.ling@gmail.com
www.athensbuddhistcenter.org
https://www.facebook.com/Buddhism.Athens.Greece
https://twitter.com/#!/Buddhism_Athens
Tagged with: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,046 other subscribers
%d bloggers like this: