ΜΠΕΡΟΥ ΚΥΕΝΤΣΕ ΡΙΝΠΟΤΣΕ, Σύντομο βιογραφικό

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΩΝ ΕΝΣΑΡΚΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΠΕΡΟΥ ΚΥΕΝΤΣΕ ΡΙΝΠΟΤΣΕ

Ο Σεβασμιότατος Πάλπουν Μπέρου Κυέντσε Ρίνποτσε (ή Ντζόγκσαρ Κυέντσε Τσόκυι Ουάνγπο) γεννήθηκε στις 15/6/1947 στο κεντρικό Θιβέτ, στην περιοχή Νγιέ-ταν (25 χλμ. από τη Λάσα), όντας η δεύτερη ενσάρκωση του Τζάμγιαν Κυέντσε Ουάνγπο ενός σημαντικού διαφωτιστή του βουδισμού στο Θιβέτ.

Ο Ρίνποτσε είναι ένας από τους πλέον φημισμένους και εξέχοντες δασκάλους του θιβετανικού βουδισμού και ειδικότερα των γενεαλογιών Ρίμε και Κάγκιου, κάτοχος πολλών μυστικών ταντρικών μεταδόσεων και πατέρας του 4ου Τζάμγκον Κόνγτρουλ Γιανγκσί.

Λίγα λόγια για την γενεαλογία των Κυέντσε

The 2nd Beru Khyentse Rinpoche

Η εμφάνιση του Τζάμιαν Κυέντσε Ουάνγπο (1820-1894), προβολή του Μποντισάτβα Μαντζούσρι, προφητεύτηκε από το Παντμασαμπάουα, ενώ αυτή του Τζάμγκον Κόνγτρουλ Λόντρε Τάγιε (1813-1900), προβολή του Μποντισάτβα Τσενρέζιγκ (Αβαλοκιτεσβάρα), προφητεύτηκε από τον Βούδα Σακυαμούνι. Οι γενεαλογίες τους ήταν στενά συνδεδεμένες γιατί ο ένας για τον άλλον ήταν δάσκαλος και μαθητής, ενώ υποστήριζαν την μη δογματική κίνηση Ρίμε που ένωνε όλες (και τις οκτώ) γενεαλογίες  του Θιβέτ.

Ο Τζάμιαν Κυέντσε Ουάνγπο έζησε από το 1820 έως το 1894 και είχε την έδρα του κυρίως στο Ντζόγκσαρ Τάσι Λάτσε. Με την αξεπέραστη μάθηση και πραγμάτωση που απέκτησε μέσα από τη μελέτη και την άσκηση, δεν περιορίστηκε σε μια σχολή ή σ’ ένα ρεύμα, διδάσκοντας το Ντάρμα σ’ όλους, αμερόληπτα.

Στο τέλος της ζωής του ο Τζάμιαν Κυέντσε Ουάνγπο προφήτεψε την επαναγέννησή του σε πολλαπλές μορφές και σε διάφορες σχολές του θιβετανικού βουδισμού, για να υποστηρίξει την κίνηση Ρίμε και κυρίως για να μπορέσει να ωφελήσει περισσότερα όντα. Έτσι μεταξύ πολλών άλλων, εμφανιστήκαν πέντε προβολές αυτού του Μποντισάτβα, του Σώματος, του Λόγου, του Νου, των Ιδιοτήτων και Δραστηριοτήτων οι οποίες αναγνωρίστηκαν στο Θιβέτ.

Το ίδιο συνέβη και με τον Τζάμγκον Κόνγτρουλ Λόντρε Τάγιε ο οποίος όταν πέρασε σε Παρινιρβάνα το 1900 εμφάνισε πολλές προβολές του σε διαφορετικές γενεαλογίες, μερικές από τις οποίες αναγνωρίστηκαν και από τον 15ο Κάρμαπα, Κάκιαπ Ντόρτζε.

Ο Πρώτος Μπέρου Κυέντσε Ρίνποτσε

Η προβολή του λόγου του Τζάμιαν Κυέντσε Ουάνγπο έγινε ο πρώτος Μπέρου Κυέντσε (1896-1945), ο επονομαζόμενος Κάρμα Τζάμγιαν Κυέντσε Όεζερ, ο οποίος ήταν γιος του βασιλιά Μπέρου Γκόνπο Ντύντουλ στο Καμ του ανατολικού Θιβέτ. Αργότερα, ενθρονίστηκε στο μοναστήρι του Παλπούν όπου αργότερα έγινε η έδρα όλων των δραστηριοτήτων του.

Η γέννησή του είχε προφητευθεί από τον Τζάμγκον Κόνγτρουλ Λόντρε Τάγιε σε ηλικία 84 χρονών.

Είχε πολλούς μαθητές από τις παραδόσεις των Σάκυα, των Γκέλουγκ, των Κάγκιου και των Νυίμα που δεν ακολουθούσαν ένα μόνο ρεύμα, μεταξύ των οποίων ήταν ο 15ος Κάρμαπα (που ήταν και Δάσκαλος αλλά και μαθητής του), ο 16ος Κάρμαπα, ο Νένανγκ Πάουο Ρίνποτσε, ο Κιάμπτζε Κάλου Ρίνποτσε, η Κάντρο Όργκυεν Τσόμο (σύντροφος του 15ου Κάρμαπα).

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ενσαρκώσεις των Κόνγτρουλ και των Κυέντσε υπήρξαν κύριοι μαθητές και διάδοχοι του 15ου Κάρμαπα. Ο πρώτος Μπέρου Κυέντσε έφυγε από τη ζωή  σε ηλικία 50 ετών και ο Κάρσε Κόνγτρουλ σε ηλικία 52 ετών.

Ο Δεύτερος και τωρινός Μπέρου Κυέντσε Ρίνποτσε

Ο 2ος Μπέρου Κυέντσε Ρίνποτσε Τσόκυι Ουάνγπο γεννήθηκε στο κεντρικό Θιβέτ το 1947, βρέθηκε και αναγνωρίστηκε ως τούλκου μετά από λεπτομερείς οδηγίες που δόθηκαν από τον 16ο Κάρμαπα και ενθρονίστηκε το 1955 όταν ήταν νεαρός μοναχός.

Σε ηλικία δεκατριών χρόνων οδήγησε τους μοναχούς και λαϊκούς μαθητές του από το μοναστήρι του Νανγκτσέν έξω από το Θιβέτ, όπου εδραίωσε μια κοινότητα με μοναστήρι και χώρο απομόνωσης στο Μεΐνπατ, στην Ινδία. Εν συνεχεία εκπαιδεύτηκε ως Τούλκου, ολοκλήρωσε τις εκτενείς σπουδές του στην βουδιστική φιλοσοφία ως Κένπο και έλαβε όλες τις μεταδόσεις της γενεαλογίας Κάρμα Κάγκιου, Κάρμα Κάμτσαν, Σάνγκπα Κάγκιου, το Καλατσάκρα Τάντρα, όλη την παράδοση των Σάκυαπα και πολλές άλλες μεταδόσεις από πολλούς λάμα. Μεταξύ αυτών ήταν η Αγιότητά του ο 16ος Κάρμαπα, η Αγιότητα του ο Δαλάι Λάμα, η Αγιότητά του ο Σάκυα Τρίντζιν, η Αγιότητα του ο Ντίλγκο Κυέντσε Ρίνποτσε, ο Ντζόνγκσαρ Κένπο Τσίμεϊ Ρίνποτσε, ο Κιάμπτζε Κάλου Ρίνποτσε, ο Κούνου Ρίνποτσε κ.α.

Ολοκλήρωσε μακροχρόνιες ασκητικές απομονώσεις καθώς και την παραδοσιακή τετράχρονη απομόνωση της παράδοσης των Κάρμα Κάγκιου, ίδρυσε μοναστήρια στην Μποντγκάγια (το Κάρμα Ντάρτζυε Τσέκορ Λινγκ), στην Κατμαντού, το Νανγκτσέν ένα μοναστήρι για μοναχές καθώς και ινστιτούτο και κέντρο τρίχρονης απομόνωσης στο Θιβέτ.

Ο Ρίνποτσε ξαναέχτισε το μοναστήρι των Σάκυα, Νγιέ-ταν Τάσιγκαν, κοντά στην γενέτειρα του στο Θιβέτ και ίδρυσε και το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Τάρτζεϊ το οποίο χορηγεί γέφυρες, σχολεία, κλινικές και ιατρεία για τους μετανάστες από το ανατολικό Θιβέτ.

Ο Ρίνποτσε είναι πατέρας του 4ου Τζάμγκον Κόνγτρουλ Γιανγκσί, ο οποίος είναι μια από τις δύο προβολές που εμφάνισε ο 3ος Τζάμγκον Κόνγκτρουλ όταν έφυγε από τη ζωή το 1992. Γεννημένος στις 17.12. 1995 στο Νέπάλ, αναγνωρίστηκε από τον 17ο Κάρμαπα Τρίνλεϊ Τάγιε Ντόρτζε και ενθρονίστηκε σύμφωνα με την παράδοση το 2000. Πλέον λαμβάνει την εκπαίδευση του ως τούλκου από τον ίδιο τον πατέρα του.

Από το 1979, ο Μπέρου Κυέντσε Ρίνποτσε ταξιδεύει ακούραστα σε πολλές χώρες του κόσμου για να διδάξει το Ντάρμα. Μεταξύ αυτών των χωρών είναι η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, το Μπανγκόγκ, η Ινδονησία, το Χονγκ Κονγκ, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Ελβετία, η Αγγλία, η Δανία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Πολωνία, η Ρωσία, η Ουγγαρία, η Ισπανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ελλάδα, ο Λίβανος, το Κουβέιτ, ο Καναδάς, η Βόρεια Αμερική, η Νότια Αμερική, το Μπουτάν, η Ινδία, το Νεπάλ και η γενέτειρα του Ρίνποτσε, το Θιβέτ.

Σ’ όλες αυτές τις χώρες ο Ρίνποτσε επισκέφθηκε τις μεγαλύτερες πόλεις και χωριά για να διαδώσει το Ντάρμα της παράδοσης του μη ενταγμένου σε σχολή Θιβετανικού Βουδισμού, μ’ έναν τρόπο κατάλληλο για όλους τους μαθητές, από τους πιο αρχάριους έως τους πιο καλλιεργημένους ασκητές. Πολλά από τα κέντρα του Ντάρμα και τις βουδιστικές κοινότητες στις χώρες αυτές, κάλεσαν τον Ρίνποτσε να δώσει διδασκαλίες, μυήσεις, όρκους καταφυγίου και όρκους Μποντισάτβα. Περισσότεροι από είκοσι χιλιάδες άνθρωποι έγιναν βουδιστές ασκητές και πάνω από εκατόν πενήντα χιλιάδες άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο έλαβαν ευλογίες, διδασκαλίες του Ντάρμα και μυήσεις από τον Μπέρου Κυέντσε Ρίνποτσε.

This slideshow requires JavaScript.


Tagged with: , , , , , , , , , ,
Posted in ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ
One comment on “ΜΠΕΡΟΥ ΚΥΕΝΤΣΕ ΡΙΝΠΟΤΣΕ, Σύντομο βιογραφικό
  1. […] μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε την επίσκεψη του Σεβάσμιου Μπέρου Κυέντσε Ρίνποτσε στην Αθήνα από 13-15 Σεπτεμβρίου 2013. Κατά τη διάρκεια της […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,046 other subscribers
%d bloggers like this: