Σάματα-Βιπάσανα σε συνδυασμό με Τόνγκλεν, με τη Λάμα Μαριάντζελα, Ιούνιος 2011

ΙΟΥΝΙΟΣ 2011

Σάββατο 4/6 (11.00-21.00) & Κυριακή 5/6 (11.00-20.00)
Σάββατο 18/6 (11.00-21.00) & Κυριακή 19/6 (11.00-20.00)

Διαλογισμός Σάματα/ Βιπάσανα, σε συνδυασμό με Τόνγκλεν

Με τη Λάμα Μαριάντζελα

Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο διήμερων σεμιναρίων θα ασκηθούμε εντατικά και θα εμβαθύνουμε στον καθιστικό και σιωπηλό διαλογισμό Σάματα (Θιβ. Σίνε, Ελ. Γαλήνια Παραμονή) και στον υπερβατικό διαλογισμό Βιπάσανα, (Θιβ. Λάκτον, Ελ. Βαθιά Ενόραση).

Θα μάθουμε και θα εφαρμόσουμε τεχνικές που θα μας βοηθήσουν να «δαμάσουμε» το νου μας παραμένοντας στο «εδώ και τώρα», ενώ θα εμπλουτίσουμε τη γνώση μας λαμβάνοντας πολύτιμες και χρήσιμες οδηγίες-κλειδιά που θα μας βοηθήσουν να εμβαθύνουμε στο μονοπάτι της Μαχαμούντρα.

Έτσι θα αποκτήσουμε εφόδια για να διαλογιζόμαστε σωστά και μεθοδικά αλλά και την απαιτούμενη ώθηση και έμπνευση για τη συνέχιση της προσωπικής μας άσκησης και εξέλιξης. 

Η Λάμα Μαριάντζελα, η μόνιμη δασκάλα του κέντρου, θα καθοδηγήσει τα σεμινάρια, με τον ιδιαίτερο και πάντα άμεσο τρόπο με τον οποίο διδάσκει.

Τα διήμερα αυτά σεμινάρια συνίστανται ανεπιφύλακτα σ’ όλους (βουδιστές ή μη) ανεξάρτητα την πρότερη γνώση και το πόσο προχωρημένος είναι κανείς.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ

Ο διαλογισμός Σάματα είναι μια τεχνική ενδοσκόπησης που δίδαξε ο ίδιος ο Βούδας Σακυαμούνι, μέσα από την οποία μπορούμε να δούμε το πώς λειτουργεί ο νους, αλλά και να ερευνήσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο όλο και βαθύτερα. Αρχικά ο διαλογιζόμενος βιώνει την δραστηριότητα μέσα στο νου του σαν ένα άγριο άλογο, το οποίο μέσα από την συνεχιζόμενη άσκηση της Σάματα μπορεί βαθμιαία να εξημερωθεί και να δαμαστεί.

Εν τέλει ο νους γίνεται τελείως διαυγής και απόλυτα ατάραχος. Η δραστηριότητα του νου, που αρχικά είναι σαν ένας συντριπτικός καταρράκτης, γίνεται αργότερα σαν το ήπιο ρεύμα ενός μεγάλου ποταμού έως ότου τελικά γίνει σαν τα γαλήνια νερά μιας πλατιάς λίμνης των βουνών. Η άσκηση της «Γαλήνιας Παραμονής» είναι η αιτία της επίτευξης βαθιάς ισοψυχίας και γαλήνης και αποτελεί τη βάση για την αυθόρμητη εξέλιξη στον υπερβατικό διαλογισμό της «Βαθιάς Ενόρασης» ή Βιπάσανα.

Η άσκηση του Τόνγκλεν είναι ένα επιδέξιο μέσο με το οποίο μαθαίνουμε να μετατρέπουμε την εγωκεντρική τάση του νου καθώς και τη συνήθεια να ενδιαφερόμαστε μόνο για το προσωπικό μας όφελος, σε γνήσια συμπόνια και ενδιαφέρον για τους άλλους. Ο συνδυασμός της άσκησης Τόνγκλεν με την άσκηση Σάματα θα μας βοηθήσει, εκτός από το να γαληνεύσουμε το νου μας, να ανοίξουμε την «καρδιά» μας, κάτι πολύ σημαντικό.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΣΚΑΛΑ

Η Λάμα Μαριάντζελα, η πρώτη ελληνίδα Λάμα του θιβετανικού βουδισμού (και μια εκ των πρώτων δυτικών Λάμα), είναι η μόνιμη δασκάλα διαλογισμού του κέντρου Κάρμα Ντρουμπ Γκιου Τσοε Κορ ΛινγκBodhi Path.

Έχοντας διαλογιστεί και μελετήσει από το 1981 και έχοντας ολοκληρώσει την παραδοσιακή τρίχρονη απομόνωση κοντά στον πραγματωμένο και φωτισμένο θιβετανό δάσκαλο Λάμα Γκέντυν Ρίνποτσε έλαβε από τον ίδιο τον τίτλο «Λάμα» και την εξουσιοδότηση να διδάσκει το Ντάρμα, κάτι το οποίο κάνει ανελλιπώς εδώ και 21 χρόνια.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΜΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ή ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ.


< Προτεινόμενη συνεισφορά: 40€  για έκαστο σεμινάριο

* Το κέντρο έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, συντηρείται και λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο, μέσα από τη γενναιοδωρία και τη συνεισφορά μας.

** Προσφορά στους δασκάλους: Συνηθίζεται παραδοσιακά να δίνεται μια προσφορά στους δασκάλους και μεταφραστές στο τέλος των σεμιναρίων, ως χειρονομία ευγνωμοσύνης για τις διδασκαλίες που μας δόθηκαν και για να ενισχυθεί ο σύνδεσμός μας με το Ντάρμα.

Στην είσοδο του κέντρου θα βρείτε ένα ειδικό κουτί όπου συγκεντρώνονται οι προσφορές αυτές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Βουδιστικό κέντρο Αθήνας,

Κάρμα Ντρουμπ Γκιου Τσοε Κορ Λινγκ-Bodhi Path

Ρουμπέση 70 Νέος Κόσμος (πλησίον σταθμού μετρό & τραμ Νέος Κόσμος)

6974-373611, info@bodhipath.gr                                      karma.drubgyu.chokhor.ling@gmail.com

 

Tagged with: , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,046 other subscribers
%d bloggers like this: